Сряда,

Какви вреди причиняват смартфоните вечер

От: Агенция Стандарт -
Какви вреди причиняват смартфоните вечер
A
A
A

Използването на смартфон вечер може да доведе до лошо качество на съня и безсъние. Това установи проучване от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Изследователите казват, че синята светлина, излъчвана от екраните на устройствата, може да затрудни тялото да навлезе в цикъла му на сън, особено преди лягане.

"Светлината в синия спектър, като тази от смартфон, може да потисне производството на мелатонин, което води до намалена сънливост, затруднено иницииране на съня и невъзстановяващ сън", се казва в изследването.

За да разберат как синята светлина влияе на режимите на съня, учените са измерили колко часа 653 участници са използвали смартфоните си в продължение на 30 дни, пише БГНЕС. Те установили, че средното време за целия месец е 38,4 часа (3,7 минути на час), и комбинирали данните с изследване на съня. Проучването, което взело предвид самоотчетената нощна употреба на смартфони, медицинската информация и навиците на сън на участниците, стигнало до заключението, че по-голямата употреба на смартфони е свързана с по-краткия сън.

"Тъй като лошият сън има важни последици за здравето, е необходимо по-нататъшно проучване за установяване на причинно-следствената връзка между използването на смартфона и съня", изтъкват учените.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички