Понеделник,

Какви болести ни носи домашната муха

От: Иван Ангелов -
111
Какви болести ни носи домашната муха
A
A
A

Домашната муха съвсем не е безобиден съжител на човека. Руска биоложка разказа какви заболявания носи това насекомо.

От всички видове мухи един от най-опасните е домашната (стайната), тъй като много често и отблизо общува с хората. Лапите, обвивките, хоботите, слюнката и червата на тези насекоми могат да носят патогени на най-опасните заболявания.

"Първо, мухите пренасят всички чревни инфекции, особено холерата. Когато имахме проблеми с холерата през 1972 г. обърнахме специално внимание на домашните мухи, защото това са основните носители. Те носят салмонелоза и различни вируси, но те не участват в предаването на коронавируси. Те могат да носят аденовируси, да пренасят различни вирусни заболявания на очите, ларви на хелминти ", казва проф. доктор Светлана Рославцева пред радио "Спутник".

Рославцева издава и за методи за защита от домашните мухи.

„Първото нещо, което се предписва в мерките за борба с мухите, е хигиена и пак хигиена. Препоръчваме ви първо да обработите боклука, защото те се размножават в гниещи отпадъци. Има евтини ефективни средства за това. Например сред инсектицидите препоръчваме хлорофос. Той е лесно разтворим във вода и може да се използва за целта", обяснява експертът.

Възрастните мухи се борят по-трудно, защото са станали устойчиви на редица инсектициди, казва проф. Рославцева.

"Препоръчваме не пръскане с препарат, а използване на примамки. Първото място заемат водни примамки с хлорофос. Те са много старо средство, но и досега работят добре. Ефикасни и неоникотиноидите ", смята експертът.

Освен това, отбеляза Светлана Рославцев, има и препарати в аерозолни опаковки, с които можете да се борите с мухи на закрито.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички