Какви болести ни носи домашната муха

Вижте и някои съвети за борба с досадното насекомо

Какви болести ни носи домашната муха | StandartNews.com

Домашната муха съвсем не е безобиден съжител на човека. Руска биоложка разказа какви заболявания носи това насекомо.

От всички видове мухи един от най-опасните е домашната (стайната), тъй като много често и отблизо общува с хората. Лапите, обвивките, хоботите, слюнката и червата на тези насекоми могат да носят патогени на най-опасните заболявания.

"Първо, мухите пренасят всички чревни инфекции, особено холерата. Когато имахме проблеми с холерата през 1972 г. обърнахме специално внимание на домашните мухи, защото това са основните носители. Те носят салмонелоза и различни вируси, но те не участват в предаването на коронавируси. Те могат да носят аденовируси, да пренасят различни вирусни заболявания на очите, ларви на хелминти ", казва проф. доктор Светлана Рославцева пред радио "Спутник".

Рославцева издава и за методи за защита от домашните мухи.

„Първото нещо, което се предписва в мерките за борба с мухите, е хигиена и пак хигиена. Препоръчваме ви първо да обработите боклука, защото те се размножават в гниещи отпадъци. Има евтини ефективни средства за това. Например сред инсектицидите препоръчваме хлорофос. Той е лесно разтворим във вода и може да се използва за целта", обяснява експертът.

Възрастните мухи се борят по-трудно, защото са станали устойчиви на редица инсектициди, казва проф. Рославцева.

"Препоръчваме не пръскане с препарат, а използване на примамки. Първото място заемат водни примамки с хлорофос. Те са много старо средство, но и досега работят добре. Ефикасни и неоникотиноидите ", смята експертът.

Освен това, отбеляза Светлана Рославцев, има и препарати в аерозолни опаковки, с които можете да се борите с мухи на закрито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай