Как ще дойде краят на света? 6 теории

Кои са основните версии за това как Земята може да достигне своя край

Как ще дойде краят на света? 6 теории | StandartNews.com

Кои са основните теории за това как Земята може да достигне своя край? Нека разгледаме шест от тях.

1. Удар на астероид

През дългата си история нашата планета е преживяла безброй сблъсъци с астероиди. Някои експерти смятат, че един ден достатъчно голям астероид може да доведе до апокалипсис на Земята. Достатъчно големите астероиди могат да причинят широкомащабни разрушения.

По данни на НАСА всеки ден около 44 метрични тона метеорити „удрят“ Земята. Повечето от тях са с размерите на песъчинка и изгарят веднага след навлизането си в земната атмосфера, пише Блиц.

Изчислено е, че за да може един метеорит изобщо да стигне до повърхността, той трябва да е широк поне 5 метра при първата си среща с атмосферата. Метеоритите с такива размери обаче са по-редки – скала с размерите на автомобил се среща на нашата планета само веднъж годишно, а такава с размерите на футболно игрище – само веднъж на 2000 години.

Дори астероид с размерите на футболно игрище няма да е достатъчно голямо, за да сложи край на всичко. Учените смятат, че е необходим астероид с ширина поне 96 километра, за да успее да унищожи живота на Земята.

Въпреки това, макар и рядко, катастрофален удар не е нечуван. Данните сочат, че именно удар на астероид преди 65 милиона години е унищожил динозаврите и е променил хода на живота на Земята.

Шансовете за събитие, което да сложи край на цивилизацията са сравнително малки. Учените все пак продължават да изучават и да се подготвят за потенциалните опасности, които представляват тези „бомби със закъснител“. Разбирането на рисковете позволява разработването на стратегии за отклоняване или унищожаване на прииждащите астероиди. Мисията DART на НАСА например има за цел да гарантира оцеляването на нашата планета чрез отблъскване на опасни астероиди, които са се насочили към Земята.

2. Изкуственият интелект да поеме управлението

Концепцията за „технологична сингулярност“ предполага, че изкуственият интелект (ИИ) не само ще надмине човешкия, но и ще стане самоосъзнат и способен да се усъвършенства. Това звучи като сюжет на филм за „Терминатор“, но много хора вярват, че това е реална възможност.

Професор Стивън Хокинг веднъж заяви пред BBC, че „развитието на пълен изкуствен интелект може да означава край на човешката раса“.

По-вероятно от сценария на Терминатор обаче е развитието на изкуствения интелект да доведе до по-бавно влошаване на основите на обществото.

Вече видяхме това по начина, по който ИИ улеснява разпространението на дезинформация и фалшиви изображения, които все по-трудно се различават от истинските. Крайният резултат може да бъде не толкова злонамерени роботи с ИИ, които физически да унищожат човечеството, колкото човечеството, което използва ИИ да унищожи себе си.

 

3. Слънчевите изригвания да изпържат електрониката ни

Слънчевите изригвания се характеризират с интензивни изблици на енергия и радиация от повърхността на Слънцето. Само за няколко минути материалът се нагрява до милиони градуси. При това се получава изблик на радиация в целия електромагнитен спектър – от радиовълни до рентгенови и гама лъчи.

Въпреки, че при интензивните слънчеви изригвания се отделят високоенергийни частици, които могат да бъдат също толкова опасни за хората, колкото и нискоенергийната радиация от ядрените взривове, ние всъщност сме много добре защитени от тези ефекти от магнитното поле и атмосферата на Земята.

Може би по-опасни са изхвърлянията на коронална маса (СМЕ). Това са големи изхвърляния на плазма и магнитно поле от короната на Слънцето, които увеличават размерите си, докато се разпространяват от Слънцето към Земята.

Тези бури със сигурност могат да бъдат опасни за комуникациите на Земята. На 23 юли 2012 година много мощно CME премина през орбитата на Земята. За щастие, планетата ни не беше на огневата линия. Ако това се беше случило, можеше да се стигне до прекъсване на радиовръзките и грешки в GPS навигационните системи, последвани от широко разпространени прекъсвания на електрозахранването.

В много райони хората нямаше да могат дори да пуснат водата в тоалетните си, тъй като водоснабдяването в градовете до голяма степен се основава на електрически помпи. Отстраняването на този тип щети може да отнеме много дълго време.

4. Ядрена война

Ядрената война е малко вероятна. Независимо кой ще направи първия ход, всички страни ще бъдат унищожени – няма да има „победител“.

Какво би станало, ако някой взриви ядрено оръжие, но няма как да се разбере кой го е направил? Ще доведе ли това до масово отмъщение?

Ако е така, резултатът може да бъде „ядрена зима“. Това е теорията, според която ядрените експлозии ще изхвърлят толкова много прах и дим, че ще попречат на голяма част от слънчевата светлина да достигне до повърхността. Това от своя страна може да продължи няколко години и да доведе до повсеместна смърт на растения и животни.

Невъобразимо голям брой хора ще загинат, а човечеството ще се бори за отглеждане на храна, което ще доведе до хаос и насилие.

Възможността за пускане на стотици ядрени оръжия в рамките на няколко минути е смразяваща реалност, от която всеки може да настръхне. Особено като се има предвид, че най-сериозната заплаха от ядрена война може да възникне от инциденти или неразбирателство.

През 1986 година руският офицер Станислав Петров за малко да не съобщи за американски удар, като правилно заключава, че става дума за фалшива тревога. Впоследствие той е наречен „Човекът, който спаси света“.

5. Пандемии

Както наскоро видяхме от COVID, пандемиите засягат не само здравето, но и разрушават икономиките и социалния ред. Предполага се, че с продължаващото затопляне на света пандемиите ще зачестят, защото новите вируси се развиват и мутират по-бързо, отколкото можем да разработим ваксини или лекарства за лечението им.

Освен това съвременното пътуване ускорява предаването на болестите, което гарантира, че нов вирус ще се разпространи много лесно във всички краища на света.

Известни са 26 семейства вируси, които заразяват хората. От петте пандемии от 1900 година насам. всички са свързани с грип или коронавирус и потенциалната поява на следващата пандемия не е за пренебрегване. Световната здравна организация има списък на патогените с пандемичен потенциал, който се актуализира веднъж годишно, пише kaldata.com.

На тазгодишната годишна среща на Световния икономически форум в Давос една от сесиите беше посветена на „болестта Х“. Според СЗО, това „представлява знанието, че сериозна международна епидемия може да бъде причинена от патоген, който понастоящем не е известен като причинител на човешко заболяване“.

За да се предотврати това, трябва да се изготвят глобални планове за действие, включващи наблюдение, ранно откриване и бързо реагиране. За съжаление, съществуват и големи групи от привърженици на теорията на конспирацията, които възнамеряват да спрат всички усилия за справяне с потенциалните пандемии.

6. Изменение на климата

Вече има достатъчно доказателства, че изменението на климата е реална и постоянна заплаха и че за него са отговорни човешките действия.

Тъй като човешката дейност продължава да вкарва парникови газове в атмосферата, глобалното затопляне продължава да се засилва. Това рязко повишаване на температурата води до увеличаване на екстремните метеорологични явления и повишаване на морското равнище, което заплашва с унищожаване на цели екосистеми. Това не само оказва влияние върху природния свят, но и значително затруднява оцеляването на хората.

Например, според изчисленията до 2050 година производството на храни ще трябва да се увеличи с 50%, за да се изхрани все още нарастващото население. Изменението на климата обаче вече се отразява на способността ни да отглеждаме достатъчно храна и този проблем ще се задълбочава.

Въпреки, че изменението на климата няма да доведе до унищожаване на планетата или дори до края на човешката раса, то вероятно ще направи живота на Земята много по-труден. Той ще е свързан с много страдания от увеличаването на глада, сушата, наводненията, пожарите, бурите и други бедствия. Това от своя страна може да доведе до срив на човешката цивилизация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай