Как маските увреждат очите ни

Те вече се превърнаха в неразделна част от нашето ежедневие, но крият опасности

Как маските увреждат очите ни | StandartNews.com

Маските вече се превърнаха в неразделна част от нашето ежедневие. Водиха се много спорове относно тяхната ефективност, но така или иначе те са все още задължителни на закрито, а на някои места дори и на открито. Учени от университета на Ватерло в Канада обаче установиха една сигурна вреда вследствие от непрестанното носене на маски.

Продължителното носене на маската увеличава риска от сухота в очите, особено при хора, които вече страдат от това преди – хората, които ползват лещи или възрастни хора. Една от причините - спирането на дишането при лошо притисната маска на нивото на носа. Този малък проблем вече причинява по-голям проблем, добре познат на притежателите на очила – появата на нежелано замъгляване. 

Изследователите разкриха резултатите от проучването си, демонстрирайки връзката между сухотата на окото и носенето на маска, предаде БГНЕС. Според тях причините за по-голямата сухота на окото са следните: въздухът, който издишвате, се насочва към горната част на маската, на нивото на очите; въздухът, който вдишвате, след това причинява изпаряване на слъзната течност и изсушава очите.

В резултат очите изглеждат по-сухи, по-раздразнени. Те дори могат да парят, да станат червени и да са склонни към конюнктивит. Ако има една грешка, която всички правим, когато носим маска, това е фактът, че не овлажняваме очите си достатъчно, което води до страданието им. За лечение на сухотата на очите, разбира се, можете да се обърнете към физиологичен разтвор, който е доказан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай