Как да намалим риска от диабет

Обилната консумация на плодове и зеленчуци ни помага в борбата срещу болестта

Как да намалим риска от диабет | StandartNews.com

Консумирането на една допълнителна порция плодове или зеленчуци дневно снижава риска от диабет тип 2 с 25%. Това са установили Британски учени от университета в Кеймбридж, пише БТА, цитирайки DailyMail. За целта не е нужно значително увеличение на тези продукти в менюто - достатъчно е да добавим само 66 грама.

Във Великобритания порцията плодове или зеленчуци е фиксирана на 80 грама. Това се равнява на три супени лъжици варени моркови, на две глави броколи или на малка ябълка. Според научния колектив от Кеймбридж консумацията на природни храни, а не витаминните добавки, действа благотворно за предотвратяването на диабет от тип 2.

В проучването са били изследвани медицинските данни на 9 754 души, страдащи от болестта. Те били сравнени с тези на здрави хора от осем европейски страни. При направения анализ се е оказало, че хората с повишена консумация на плодове и зеленчуци имат до 50% понижен риск от развиване на заболяването, в сравнение с тези с по-ограничен прием. Хората с малка консумация са приемали по 274 грама плодове и зеленчуци дневно, а тези с висока - 508 грама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай