Извинителна бележка, ако не гласуваме

Извинителна бележка, ако не гласуваме | StandartNews.com

С извинителна бележка ще обясняваме защо не сме могли да гласуваме, ако се въведе задължителният вот. В нея работодателят ни ще посочи например, че сме били командировка в изборния ден. Бележката ще ни потрябва, когато искаме да се запишем отново в избирателните списъци, от които сме били отписани при негласуване.

Такава идея обсъждат депутатите при разглеждане на второ четене на промените в Изборния кодекс. Правната комисия се захвана с ударно гласуване на новите текстове и е готова дори на среднощни заседания, за да може измененията да влязат в пленарна зала в четвъртък. Комисията вече прие единодушно, че гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг.

Депутатите задраскаха и санкциите, но тепърва ще решат дали да има награда, томбола или друга мярка при пусната бюлетина. "Избирателят, който не е упражнил правото си на глас, да отпадне от избирателния списък. Това е служебна дерегистрация", описа най-възможния вариант председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Той уточни, че това не е загуба на изборни права. "Във всеки един момент има възможност да подаде заявление и да се впише в избирателния списък", увери Кирилов. Избирателят обаче ще може и да се извини с документ за това, че не е успял да изпълни гражданския си дълг.

"Извинителна причина за негласуване са всички, които обективно са препятствали избирателя да упражни правото си на глас, като се започне от заболявания, служебна заетост и всички други форми на невъзможност", обясни Кирилов. Според него оправдателно е и ако гласоподавателят живее в чужбина, защото извън страната е по-трудно да упражниш вота си. "Извинителните бележки би следвало да се приложат към заявлението за повторно вписване", посочи още той.

Възможно е обаче депутатите да решат, че не е необходимо да се извиняваме с бележка и заявлението да е достатъчно да попаднем отново в списъците. "Никой не би могъл да откаже на избирател да го впише повторно", увери Кирилов. С цялата бумащина от извинителни бележки и нови заявления ще се занимава ГРАО в съответната община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай