Изненада! Ето какво поръчва българинът за св. Валентин

Не е вино, нито диаманти

Изненада! Ето какво поръчва българинът за св. Валентин | StandartNews.com

Софиянец е платил 1400 лева през миналата година за поръчки на пици, съобщиха от една от компаниите за доставка на поръчки по домовете в проучване, посветено на световния ден на пицата, който чествахме вчера, 9 февруари. Друг столичанин пък държи рекорда за брой поръчани пици през 2023 г. - 240 броя, или средно са му доставяни по 4 пици седмично.
Страната ни е на трето място по ръст на поръчки на пица в Европа за 2023 г. спрямо предходната година. Най-предпочитаната от българите пица е била вегетарианската “Четири сирена”, следвана от “Наполи” и “Пеперони”.

Освен в София, отличници в консумацията на пица с доставка са били потребителите в Пловдив и Варна, като 70 на сто от всички доставки на ястието през годината са реализирани в трите града.

Най-много от сънародниците ни поръчват италианския специалитет за вечеря в края на работната седмица. 42 на сто от поръчките през компанията за доставки са направени между 18 и 20 часа. Близо половината от всичките клиенти са поръчали тесното изделие от петък до неделя.

Пицата е била сред основните предпочитания на българите и за романтичната вечеря на Свети Валентин. Миналогодишният 14 февруари е бил денят с най-много поръчки чрез доставчика за цялата 2023 г. А значителна част от поръчките на Свети Валентин освен пица са съдържали и цветя.

Въпреки, че за произхода на пицата спорят и други кандидати, официално се приема, че съвременната пица е създадена в Неапол през 19 век и днес е една от най-предпочитаните храни в света.

С 5,9 на сто са нараснали цените на пиците в страните от Европейския съюз през декември 2023 г. спрямо същия месец на предходната година, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през 2022 г. пиците в ЕС са поскъпнали с 15,9%. Това показва по-бавно покачване на цените на пиците през миналата година, което е свързано със забавянето на инфлацията.

Най-голямото покачване на цените на пиците в страните от ЕС е отчетено в Унгария, където тестеното изделие е поскъпнало с 13,4% за година. На следващите места по покачване на цените са Люксембург с поскъпване в размер на 11,3 на сто и Латвия с 10,6 на сто.

Най-малко за година са се променили цените на пиците в Нидерландия, където цената дори е намаляла с 0,9 на сто. Минимално е поскъпването в Дания - с 0,6 на сто, и Белгия - с 1 на сто.

В България за година пиците са поскъпнали с 4,1%, показват данните на Евростат. Точно колкото при нас е покачването на цените на пиците в Португалия и Ирландия. Но в девет страни от ЕС поскъпването на пиците е по-малко отколкото при нас.

Сред тях са Словения, където поскъпването е само с 1,1 на сто, Чехия с покачване на цените с 2,1% и Естония с 3,4%.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи