Изгониха Борис от Бачковския манастир

Правят му финансова ревизия, съдят и Кирил от Троянския

Изгониха Борис от Бачковския манастир | StandartNews.com

Асеновград. Св. синод уволни игумена на Бачковския манастир епископ Борис и започна църковно-наказателно дело срещу него, научи "Стандарт" от църковни източници. Назначена е и финансова ревизия на обителта, която той управлява от 15 януари 2004 г.

 

Борис е изпратен на покаяние в Рилския манастир, докато приключи проверката срещу него. Временно управляващ Бачковския манастир е отец Симон от братството там. Според запознати минимални са шансовете Борис да бъде върнат като игумен, дори църковният съд да завърши с наказание за него.

 

Делото срещу епископа тръгва заради разпространените в интернет клипчета, за които се твърди, че той си разменя в килията ласки със служителка на обителта. Скандалното видео взриви нета преди изборите за Варненски владика и така Борис бе изваден от тях. Заради секссцените обаче то бе изтрито от администраторите на световния сайт за видеообмен. Наскоро Синодът забрани на Борис да служи и го изключи от всички листи на кандидати за митрополити.

 

Архиереите започват наказателно дело и срещу йеромонах Кирил от Троянския манастир. Който вероятно ще остане без сан и може да бъде отлъчен от църквата. Кирил стана печално известен покрай клипове, в които разказва по скайп на свой партньор за гейаферите в обителта.

 

Предстои Синодът да се произнесе и по църковното дело, което започна срещу епископ Павел. Той е обвинен, че има семейство и син, което е недопустимо за монах.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай