Изгонете комарите с натурални средства

Изгонете комарите с натурални средства | StandartNews.com

Горещините вече дойдоха, а с тях и няколко дъждовни дни в страната, които доведоха комарите в домовете ни. Паркове и градинки вече са пълни с досадните насекоми, от които след ухапване ни се подува кожата.

Комарите често са преносители на заразни болести и могат да ни донесат куп проблеми. Затова всяка година се запасяваме с различни репеленти за лятото, които да ни избавят от ухапвания. Има обаче много природни средства, с които може да се отървете от насекомите.

Ето няколко идея за това как да се борите срещу комарите с домашни средства:

1. Мрежа на прозореца не ви е достатъчна, за да нямате комари удома. Затова може да поставите растения като босилек, Цитронела (лимонената трева), мушкато, невен, папрат, розмарин, декоративен тютюн и хризантеми, от които досадните насекоми ще бягат. Тяхното ухание ще ги пази далеч от вас.

2.Благоуханни етерични масла - подходящи за борбата с насекомите са маслото от бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво, цитронела. Достатъчно е да разпръснете аромата на някое от посочените етерични масла като преди това се уверите, че никой вкъщи не е алергичен към уханието.

3. Ако желаете да прогоните комарите от стаята или поне да не са в близост до вас, когато сте седнали вън на беседката, може да пробвате с домашен спрей – смес от вода и някакъв природен репелент. Пригответе го от вода и лимонов сок, от вода и сухи лавандулови листа или листа от роза, от вода и капки етеричните масла, изброени по-горе. Слагате сместа в пулверизатор и периодично освежавате с него въздуха.

4. Лимон и карамфил (подправката) също са ефикасен домашен репелент. Разрежете 1-2 лимона на половина и във всяка половинка забийте на половина карамфила. Така украсения лимон поставете в чинийка в стаята или на открито в близост до вас.

5. Ако все пак не успеете да се спасите от неприятното ухапване от комар, тогава натъркайте веднага мястото с някое от изброените:
- чесън;
- кромид лук;
- влажна захар;
- солена вода;
- разтворена с вода сода бикарбонат;
- карамфилово масло;
- сок от корени и листа магданоз;

6. Сред нещата, които отблъскват комарите, е вкусът на витамин В1. Миризмата му не се усеща от хората, но комарите го надушват в кръвта и бягат от него. Така че през лятото консумирайте повече храни богати на витамин В1 – марули, домати, патладжан, спанак, оризови трици, слънчогледови семена, пшеничени кълнове и др.

Рецепта за домашен репелент против комари (също и за мравки и бълхи, без химикали, които тровят тялото)

Необходими продукти: 1/2 литър спирт, 100 гр карамфилови зърна, 100 мл бебешко олио (или масло от бадем, сусам, лайка, лавандула, копър и др.)

Начин на приготвяне: Накиснете зърната от карамфил да се мариноват в спирта четири дни. Разбърквайте всяка сутрин и вечер. На четвъртия ден добавете маслото и лосионът е вече готов за употреба. Начин на приложение: Внимателно разтъркайте няколко капки в кожата на ръцете и краката и само наблюдавайте как комарите ще избягат от стаята. Също така отблъсква бълхите от домашните любимци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай