Искат бързи паспорти за българите в Украйна

Искат бързи паспорти за българите в Украйна  | StandartNews.com

София. "Сдружение Азбукари" излезе с петиция за съдбата на бесарабските българи. От там настояват за незабавна промяна в номативната уредба, която да улесни издаването на този вид документи.

От сдружението посочват четири основни точки, които да бъдат изпълнени. Ето и останалата част на петицията:

"Изменението следва да доведе до облекчаване и съкращаване на сроковете, по придобиване на българско гражданство от лица, живеещи в Украйна, и доказали българския си произход", пише в петицията.

2. Вземане на решение за еднократни помощи за лицата по точка едно. Тези помощи да включват: транспорт до България; средства за закупуване на имот, в слабо населените места в България; достъп до безлихвено или облекчено кредитиране; данъчна ваканция за минимум 5 г. и др. преференции.

3. Призоваваме за бързи и извънредни мерки, предвид форсмажорните обстоятелства, да се издаде нарочен „Указ, за предоставяне на приоритетен бежански статут и убежище, на етническите българи от Украйна", както и да им бъде отправена официална покана от правителството на РБ, за заселване у нас!

4. Призоваваме отговорните политически фактори в РБ, да съдействат всячески за постигане на национален консенсус по въпроса, както и ясно да обявят пред света, че сме във фактическа невъзможност да поемаме нови бежански вълни от чужди граждани, тъй като ограничения финансов ресурс на РБ се пренасочва за защитата и обгрижването на бедстващите етнически българи от Украйна.

5. Правителството на РБ да декларира пред нацията, че по казуса с бежанците, ще действа единствено в качеството си на проводник и защитник на националните ни интереси. Както и да обяви, че всеки външнополитически натиск, евентуално несъгласие от страна на съюзници и партньори, следва да се разглеждат като намеса във вътрешните работи на РБ!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай