Искат 12-часови смени за надзирателите в затворите

Искат 12-часови смени за надзирателите в затворите | StandartNews.com

София. Основно 12-часов режим на дежурствата да бъде въведен в местата за лишаване от свобода. За това настояха ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" /ГДИН/, началниците на всички затвори у нас и представители на Синдиката на служителите в затворите в България. Те подчертаха обаче, че там, където спецификата на затвора го изисква, да остане сегашният режим на работа- 24-часов.

Настояването е промените да влезнат в сила от 1 юни тази година. На Националното съвещание, свикано от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов обявиха,че три месеца след въвеждане на смесения режим на работа, ще бъде направен основен анализ на мярката, за да се преценят действието и резултатите, целящи подобряване сигурността в местата за лишаване от свобода.

Графиците за комплексни дежурства ще се подготвят от началниците на съответните затвори спрямо необходимостта на звеното. На съвещанието ръководствата на всички места за лишаване от свобода изразиха подкрепа за въвеждането на 12-часовия режим на работа.

Преминаването към 12-часов график за носене на службата от надзорно-охранителния състав бе препоръчано, а по-късно и посочено с императивен тон, в три поредни доклада на Комитета против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа, съобават пт Министрство на правосъдието.

На съвещанието в Министерството на правосъдието бяха оповестени и обсъдени организационните мерки, предприети в местата за лишаване от свобода през последния месец.

Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов обобщи досегашните резултати от проверките по места. Данните до този момент сочат засилен пропускателен режим в местата за лишаване от свобода, по-строг контрол към надзорно-охранителния състав и адекватност на състава при вдигане под тревога.

Едно от направените предложения по време на съвещанието бе да се внесе искане за закриване на арестите в Сливница, Попово, Оряхово, Лом и Петрич. Така общо 61 служители ще бъдат пренасочени към структурите на Главната дирекция по целесъобразност и ще бъде подсилен надзорно-охранителният състав в по-натоварените затвори.

В най-скоро време ще са готови формулярите и въпросниците, чрез които ще се извърши атестация на целия личен състав на ГДИН, стана ясно още днес. Атестирането на служителите, каквото не е правено от 2010 година насам, ще даде ясна и пълна представа за административния капацитет на дирекцията и възможност за израстване в кариерата на служителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай