Искания за оставка огласят жълтите павета за 89-ти ден

Искания за оставка огласят жълтите павета за 89-ти ден | StandartNews.com

София. Искания за оставка се чуват на жълтите павета за 89-ти ден. И днес антиправителствените демонстранти ще покажат, че нямат доверие на управляващите и искат те да се оттеглят.

Малко след 19 часа хора с български знамена, свирки, множество лозунги и вувузели започнаха да се събират пред Министерски съвет за традиционното шествие срещу правителството на Пламен Орешарски. Движението там вече е блокирано, макар че към протестиращите тепърва ще се присъединяват още граждани.

„Народът не трябва да се страхува от правителството си!", „Оставка! Оставка! Оставка! Вашите бездействия = смърт", „Писна ми от рубладжии и поцелуйковци. Оставка!", пише на част от лозунгите на жълтите павета. Млади хора пък раздава вестник „Протест" за пореден ден.

В района има засилено присъствие на полицаи, които повече от два месеца осигуряват реда на протестите в столицата. До момента обстановката е спокойна и няма сигнали за инциденти.

Защо протестираме? Против какво протестираме? Защо трябва да протестираме? Кои протестират вече над 80 дни? Това са само част от въпросите, които залегнаха в специален дебат за протестите. Той започна в 18, 30 часа в Червената къща и е организиран с помощта на сдружение „ХАРТА" и „Протестна мрежа".

По-рано днес се проведе и контрапротест в подкрепа на правителството. Отново бе поискана оставката на президента Росен Плевнелиев, а граждани коментираха как държавния глава се превръща в разединител на нацията. Имаше и спорове дали сред застъпниците на кабинета има платени провокатори.

Бащата на тенисистката Сесил Каратанчева- Радослав, бе сред атракциите на контрапротеста днес. Подобно на рапъра Мишо Шамара, който се появи преди известно време на протеста в защита на управляващите, треньорът изнесе реч пред протестиращите и не скри, че е член на БСП.

„Аз искам да започна с едно изказване на Сергей Станишев. В политиката всякакви решения във времето подлежат на много коментари", каза Каратанчев. Той бе довели и група спортисти, които да подкрепят контрапротеста, което предизвика напрежение сред хората.

Стандарт нюз ще следи най-важното около антиправителствения протест. Статията ще се обновява. 

21, 30 часа- Антиправителственият протест вече приключва. Малко след 21 часа полицаите започнаха да правят опити да премахнат граждани, които седяха по пътното платно пред НС. Въпреки че хората не искаха да станат от местата си, след няколко минути движението бе нормализирано.

„23 години грабеж стигат! Имате 30 дни да спрете", пише на палатковият лагер в градинката до парламента, който остава и тази нощ.

21, 00 часа- Все по-малоброен става антиправителственият протест. Много от хората вече се прибират по домовете си, но се заричат, че утре ще бъдат пред парламента в 08, 00 часа, за да посрещнат депутатите. В тази връзка човек с мегафон напомня на хората за сутрешния протест.

И тази вечер пред НС имаше бял роял с надпис „Отсвирвам ви", а пианистът на черното пиано радваше хората със своята музика.

Движението в района на Народното събрание остава блокирано.

20, 30 часа- Малко след 20, 15 ч. шествието спря пред Сградата на Народното събрание. И днес тя е обрадена с метални заграждения, зад които трябва да стоят гражданите. В района има жандармерия и полиция. Част от хората се разотиват, а други продължават да скандират, развяват български знамена и събират подписи за оставката на правителството.

20, 00 часа- Протестното шествие срещу правителството се отправи към Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус". Начело на него се виждат плакати с надписи „България каза Орешарски върши си" и „Вън червената мафия". Възстановено е движението по площад „Независимост". По бул. „Цар Освободител" се виждат патрулиращи полицаи с жилетки „Антиконфликт".

200 са били гражданите в района на Министерски съвет, които протестират срещу правителството към 20 часа. Данните са на пресцентъра на МВР. Няма информация за инциденти сред протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай