Инокентий се върна като викарий на Галактион

Синодът му прости и го прие обратно

Инокентий се върна като викарий на Галактион | StandartNews.com

София. Инокентий отново е в лоното на Българската православна църква. Синодът реши да го приеме, след като се запозна и обсъди неговото покайно писмо. В него, той се отрече от титлата Софийски митрополит.

Отецът се връща на длъжността, която е заемал от 1 октомври 1998 г. - Крупнишки епископ.

Новината за приемането му обратно по каноничен ред съобщи главният секретар на Светия синод епископ Наум. Той обяви, че по молба на Старозагорския митрополит Галактион, Инокентий ще бъде от негов викариен епископ. Запознати напомнят, че през посленднште години епископ Инокенитй често е бил засичан на посещения в сградата на Старозагорската митрополия.

Малко преди 10 часа сутринта във вторник председателят на т.нар. алтерантивен синод Инокенитий влезе в Синодалната плата. Той беше облечен като обикновен монах, без знаците на епископското достойнство. Инокентий отказа да отговаря на въпросите на журналистите, но бе във видимо добро настроение.

Още 15 свещеници се завръщат

На 2 декември наместник-председателят на Светия синод Варненският и Великопреславски митрополит Кирил получи искането за прошка на Инокентий.  "Осъзнал е, че е извършил нещо против църквата и се е подписал в него като Крупнишки епископ Инокентий", каза тогава митрополит Кирил.

Според него най-малко 15 свещеници от Софийската епархия, които са били към алтернативния синод, са готови да се върнат в лоното на Българската православна църква,
както и още няколко духовници от други епархии. Засега обаче в Синод все още няма техните покайни писма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай