IN MEMORIAM: Княз Кардам издъхна, без да се събуди

IN MEMORIAM: Княз Кардам издъхна, без да се събуди | StandartNews.com

Синът му княз Борис Търновски е новият наследник на БГ престола

Кардам, княз Търновски, издъхна, без да се събуди. Първородният син на Симеон II и царица Маргарита си отиде след 7 г. в будна кома в Мадрид. До леглото на престолонаследника в последните мигове бяха родителите му, съпругата му княгиня Мириам, братята му княз Константин Видински и княз Кирил Преславски, както и други членове на семейството, съобщи царската пресслужба. В понеделник вечер състоянието на Кардам се е влошило. Веднага е бил закаран в мадридската болница "Санчинаро", където по спешност дошли и роднините му. Очаква се сестра му Калина и семейството й да пристигнат в Мадрид за погребението. До късно снощи обаче не бе ясно кога царското семейство ще изпрати в последния му път престолонаследника Кардам Търновски. Светият синод на БПЦ има готовност при желание от страна на семейството да отслужи тържествена служба в памет на княза. След кончината на Кардам престолонаследник става първородният му син - 18-годишният княз Борис Търновски.

"Ще запомня Кардам с неговата любов към България. В този тежък момент Ви изразявам най-дълбоко съчувствие и близост към Вас и Вашето семейство", написа премиерът Бойко Борисов в съболезнователен адрес до Симеон Сакскобургготски. "Загубата е тежка и не би трябвало да се превръща в повод за полемика и да се прави активност от тази загуба", коментира лидерът на НДСВ д-р Антония Първанова, а от партията също изпратиха съболезнователен адрес до семейството. "Беше много емоционално, цялата фамилия до Кардам. Сега всички са с Мириам, Борис и Белтран. Вече почиваш в мир!" - това написа Карла Ройо-Вилянова, дизайнерка и бивша жена на княз Кирил, в профила си в Туитър.
Ако България бе останала царство и бе доживял да наследи баща си Симеон II, той

щеше да бъде коронован като Кардам II

цар на България. Престолонаследникът е роден на 2 декември 1962 г. в Мадрид. Той е единственият православен от петте деца на царя. Симеон обяснява избора на името по следния начин: "Исках да е историческо име и лесно да се произнася от чужденците, без да се променя звученето му. Кардам (управлявал през 777-803 г.) е останал в историята ни най-вече с успешното си управление". По случай рождеството му царят в изгнание издава нарочна прокламация: "Като обявяваме това щастливо за нашия дом и за България събитие, призоваваме нашите съотечественици да възнесат заедно с нас топли молитви към Всевишния, да пази и закриля нашия Августейши син и Наследник на Българския престол и да му дава здраве, щастие и сполука във всичките му начинания и дела за благото, славата и щастието на нашия възлюблен народ". Той завършва Френския лицей в испанската столица, след което учи философия и международна икономика в университета "Кларк" в САЩ. Получава степен по селскостопанска икономика, специализира агроиндустрия и хидромелиорации в американския университет "Пен" в Пенсилвания. Според близки до короната пътят в селскостопанските науки му е посочен с оглед на тогавашното развитие на родината на баща му като все още селска страна. След като се изучава, Кардам започва работа в Буенос Айрес в мултинационалната агропромишлена компания "Фаунтинхед груп", където провежда редица научни експерименти. По-късно живее и работи в САЩ като агроикономист в компанията GIC, във Вирджиния, в Аржентина. За кратко работи в Световната банка и се занимава с изследване на агроикономиката в Източна Европа, включително и България. През 1993 г. той обявява:

Готов съм да дойда в България като обикновен земеделец с ботуши

Съдбата обаче го отвежда в телекомуникациите и Кардам става търговски директор на телекомуникационна компания "Телефония мовилес интерконтинентал" и генерален директор на проекти UMTS.

С трите образования и петте езика, които говори свободно, търновският княз минаваше за един от най-харизматичните короновани особи. Той често попадаше в челото на класацията на най-елегантните мъже в Испания и бе любимец на светските хроникьори. За пръв път княз Търновски идва у нас през 1999 г. като гост на тогавашния президент Петър Стоянов на събора в Роженския манастир. На присъстващите Кардам показва торбичката с пръст от Рилския манастир, която от дете носи навсякъде със себе си. От рождението му негов покровител е св. Иван Рилски. На следващата година престолонаследникът посещава Розовата долина. "Кардам имаше планове за производство на продукти от роза - розово масло, етерични масла, био и козметични продукти", свидетелства бизнесменът Бранимир Ботев. Последните пъти посещава България през 2007 г. когато е на ски ваканция и присъства на 70-годишния юбилей на баща си. Приживе князът се увлича от спорт и градинарство. Запален плувец е, а съпругата му Мириам - любителка на ските.

Първородният син на Симеон се жени за Мириам Унгрия в гръцката църква "Св. Димитър" в Мадрид на 11 юли 1996 г. Медения месец прекарват в Австралия. Неговата съпруга е завършила история на изкуството и специализира гемология. Тя е сертифициран експерт по бижута и работи с екип от нотариуси, когато става дума за наследяване на семейни ценности. Занимава се също с дизайн на уникални бижута от скъпоценни камъни. През 2003 г. Мириам

стана кръстница на най-големия диамант в света

и направи от него колие на стойност 1 млн. долара. Имат два синове - първородният е 18-годишният княз Борис Търновски, който е кръстен от Йоанна Вардироянис, собственичка на футболния клуб "Панатинайкос". Вторият - Белтран, е на 16 г. Той е кръстен на втория братовчед на Кардам и син на испанската инфанта Пилар.

Ягуарът се разбива в дърво

На 15 август 2008 г. Кардам и Мириам се връщат към Мадрид от вилата, която се намира на 100 км от испанската столица. "Ягуарът" им се преобръща и се удря в дърво. Според полицията колата се е движела с превишена скорост. Минути след инцидента пристига "Бърза помощ", Кардам и Мириам са заведени в болницата с хеликоптер. В дните след инцидента испанският крал Хуан Карлос и кралица София приемат Симеон и Маргарита в двореца и ги подкрепят в мъката по тежко ранения Кардам. След катастрофата Мириам живее в Сантяго де Компостела. С лечението на княза се заемат водещи лекари и рехабилитатори. Съпругата му, която също пострада тежко при сблъсъка, се възстановява напълно след 4 операции на дясната ръка. До последно Мириам се надява той да се върне в съзнание и да оздравее. "Мечтая си един ден с Кардам да се разхождаме ръка за ръка", сподели пред медиите тя. Опора в изпитанията са нейните двама синове. "Вече са две големи момчета и много им се иска в бъдеще да работят с мен. Големият обича изкуството и компютрите, а малкият е запален по химията. Двамата следиха отблизо създаването на новата ми колекция от бижута", казва тя.

Сърцето ми е в България

1994 г., сп. "Point de vue", Франция

За нещастие историческите събития са причина аз да се родя в изгнание и доскоро моето семейство да бъде персона нон грата в България. Аз, моите братя и сестра ми Калина четем и разбираме български. Но е вярно, че не говоря свободно езика. Това не означава, че никога няма да го науча.

Нашето възпитание бе доста привилегировано - бяхме оградени от култура, история и здрави семейни отношения. Моят баща е европеец и ни възпита като полиглоти. Нашето обучение се провеждаше на няколко езика. Вкъщи, където българският е част от всекидневието ни, говорим на английски, френски, испански с майка ни, немски и италиански.

Съзнателно или несъзнателно аз съм подготвен за престолонаследник. Ролята на царя и престолонаследника се учи по рождение. Първата ми задача е да усъвършенствам познанията си по международни отношения. Срещата с различни цивилизации, различни слоеве на културата, икономиката и обществения живот ми дава познания и ми позволява да се задълбочавам върху интересуващите ме въпроси.

Българската младеж да вярва в бъдещето на свободната демокрация. Свободната! Нашият път към демокрацията бе много труден. Има още много неща за свършване, но всичко, което се извърши досега - без насилие и проливане на кръв, е изключително. Роден съм в Испания, но сърцето ми е в България и имам дълбокото усещане, че съм изгнаник. Единственото предимство на изгнанието е чувството, че си свободен човек, гражданин на света... Но нашето име ни налага постоянно множество задължения и ограничения.

Титлата на престолонаследника изисква множество жертви. Най-напред трябва да опиташ, без да накърняваш чистотата и добродетелта, да носиш името си и да спазваш определени граници. Нашето общество се променя и трябва да се приспособяваме. Монархистите, които не успяват да направят това, загубват почва под краката си. Нашето положение постоянно ни подлага на погледите и критиките на публиката. Ако г-н Иванов направи грешка, знаят само близките му. Ако същото се случи с мен - престолонаследника, печатът ще ме разкъса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай