Имотите с по-висок доход от влоговете

Имотите с по-висок доход от влоговете | StandartNews.com

Жилище под наем ви осигурява възвръщаемост от 5,4%

Покупката на имот е по-доходна инвестиция от трупане на пари в банката. Средната доходност от отдаване на имот в София под наем е 5,4%, сочат изчисления на Bulgarian Properties. В същото време лихвите по банковите депозити са около 1%. В анализа са взети предвид актуални цени на имотите, нивата на наемите, както и всички необходими разходи за покупката, ремонт и обзавеждане, посочват от компанията. Наред с това и цените на имотите вървят нагоре като жилищата в София през 2015 г. са поскъпнали с около 6%.

Така че дори само покупката на имот с цел бъдеща препродажба е добра инвестиция.
Месечните наеми на двустайните жилища в София варират между 300 и 550 евро. При тристайните наемите са между 400 и 800 евро на месец, а многостайните са от 900 евро на месец. Най-висока доходност от над 6% може да се постигне при инвестиции в имоти в южните квартали на столицата като Витоша, различни части на Младост, Манастирски ливади, а също и в престижните квартали в полите на Витоша.

Нива на доходност от над 5% могат да се постигнат в квартали като Лозенец, който е един от най-престижните в София и традиционно генерира високо търсене за жилища, а също и Хиподрума, Бели брези, Медицинска академия, които се радват на висок интерес от страна на наематели поради близостта им до много транспортни връзки и вече утвърдилия се район с голям брой офис сгради по бул. България. Имотите в кв. Стрелбище, освен с добра транспортна уреденост, са и близо до Южния парк, което ги прави търсени от много наематели и съответно отново могат да постигнат доходност от над 5%.

Анализът на компанията показва, че инвестиция в ново строителство би генерирала още по-висока доходност - между 6% и 6,5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай