Четвъртък,

Името България в "Досиетата Х"

От: Failed to load user -
368
Името България в "Досиетата Х"
A
A
A

Десетки са версиите за произхода на името на страната ни

Учените с теории от мелез, през потомък на вълк и размирник, до велики хора

Ако историята ни е обидила с нещо като народ и държава, то това е неяснотата относно произхода на името ни. Англичани и французи, чехи и норвежци, и дори далечните ни братовчеди - унгарците, знаят точно защо се наричат такива. Доката дългият път, изминат от нашите прадеди от сърцето на Азия до Дунава, е родил безброй теории за произхода на името българи и България, твърди академик Васил Гюзелев - най-големият ни специалист по история на Първото българско царство. Самият той също няма категорично мнение по въпроса, и сам ни препоръча да представим, ако не всички, то поне основните версии, някои от които датира от векове, и продължават да се увеличават. Някои от тях са свързани с вече опровергани от археологическите проучвания предположения, други с нови такива или с лингвистичните анализи на стари текстове. Много от тях са доста екзотични, а други се базират на митове и предания на източни народи.

Така или иначе, няма общоприета концепция за името българин и България. Ето и главните тези по този въпрос.

Видният български възрожденец и събирач на народни умотворения от средата на XIX век Цани Гинчев предава наученото от стари хора, че нашият народ е дошъл от Индия. Йордан Хаджиконстантинов Джинот твърди, че българите, наречени келтокимери или келтоскити, са дошли от някакъв древен град, "що бил у Персия и разсипан кой знае кога (град Балх ?)". На основата на неизвестни документи, преди 150 години Георги Раковски пише: "Ние сме арийци и доказателство за това е нашето народностно име Болгари". И още "Българският народ излезе в древността до Черното море и до река Волга от великата Скандинавия (Памир?), и зваха се тамо ГИМЕРИ и КИМЕРИ...".

Съгласно една много разпространена етимология името българи произлиза от названието на река Волга, от района на която те са дошли на Балканите - Смътен спомен за Кубратова България.

Името българи се обяснява като произлизащо от алтайския глагол "булгамак"- смесвам, разбърквам. Оттук се извежда смисълът "смесен народ" на думата "булгaр" с който почти всички тюркски народи наричат българите.
Съществува и теза, според която името българи произлиза от две тюркски думи "булг" и "ури" и означава "смесени угри". Тук се предполага, че древните българи са били угро-фински (уралски) народ от типа на унгарците, което отдавна е отхвърлено.

Друга теория учи, че името българи произлиза от угро-финските думи "бул"-пет и "угри" и означава буквално петима угри (има се пред вид синовете на Кубрат).

Някои извеждат, че името българи произлиза от монголското название "булган" на самура - бялката, в смисъл, че това животно е тотем на българите. Сходна е и тезата, че китайската форма на българското име - "пу-ку" се извежда формулата българин е потомък на бика, а според тюркската етимология българин значи "потомък на вълка".

Името българи се свързва с древнонемския глагол balgen - сражавам се. Оттук идва и думата "balger" - размирник. 
Името българи може да произлиза от аланската дума "бългаерон" - хора, живеещи в покрайнините на планина. 
Името българи може да произлиза от източноиранския топоним, име на древния град Балх - столица на едноименната държава около него. На езика на индо-ариите, санскрит, името на града и държавата звучат Бахлика, но на по-късния пракрит то се променя на Балхара. Балхара е известна царска династия в Северна Индия и доста разпространено фамилно име там. Съгласно тази теория, семантиката на етнонима "българи" се извежда от памирската дума "бала" - висок, велик, главен.

Напоследък беше изказана нова хипотеза, основаваща се на стопанската история на древните българи от района на Памир, където древните български групи са се занимавали с добиви на планински кварц, наричани до днес белур, белаур, берула, буралу.

Името "българи" означава "жители на градове". По този начин се цели да се обяснят многобройните споменавания на държави и народи в райони на Памир, които съдържат в основата си думи подобни на българския етноним - Бахлика, Балхара, Бугар, Болуга, Палгар.

Според друга версия името българи произлиза от славянската дума "бол" - голям, силен и иранската дума "гара" - планина. Според тази хипотеза, етнонимът българи трябва да означава "хора от големите планини".

Съществува и хипотеза, основана на фонетичното сходство на "българ" с иранската дума "бон-гар". Според една иранска легенда, когато Александър Велики превзема Персия, част от населението се скрива в дъното ("бон" на персийски) на една пещера (гар). След това те напускат пещерата и построяват град. Тези хора били наречени "бонгар", което някои тълкуват като "българ".

Името българи може да произлиза от кюрдската дума "булгур" - мляна пшеница, която дума вероятно произлиза от кюрдската дума "белгер" - хромел върху който се смила зърно и сол. Тази дума, със същото значение я има във езика фарси и в българския език и всъщност представлява един малък пример за етническото родство на иранците и българите.
И най сетне, името българи произлиза от името на някой от следните митични праотци: Белар, Булгар, Българ, Вулгер, Буляр, Биляр, Болг, Волг, Болк, Бог, Бого. Доколкото легендите отразяват в неясна форма някакво далечно историческо събитие, тези хипотези могат да помогнат да се разберат някои връзки и събития от нашата най ранна история.

В край сметка редица автори се обединяват около компромисната теза, че името българи може да е свързано семантично с определена група от сходни с него думи, избрани от различни езици и от различни етноними на народите, които са били във връзка с древните българи. Но неоспорим факт е, че още през 681 г. византийските автори вече ни наричат такива.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички