Хранете кожата, за да е здрава

Хранете кожата, за да е здрава | StandartNews.com

От много години се смята, че дефицитът на жизненоважни хранителни вещества, протеини и есенциални мастни киселини може да действа подривно на здравето и красотата на вашата кожа. Изследванията показват, че изключително много нараства броят на хората, които купуват хранителни добавки, защото смятат, че храната не е пълноценна и не доставя на тялото всичко, от което има нужда, за да поддържа здравето и да предотвратява процеса на преждевременно стареене. Учените продължават да подкрепят идеята, че един добре балансиран хранителен режим не само намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, някои форми на рак, но доставя усещане за виталност и енергия. Яденето, което приемате, съдържа хранителни вещества във вид на витамини, минерали, ензими, аминокиселини, въглехидрати, мазнини. Те подкрепят тялото, доставяйки базовите материали необходими за осъществяване на ежедневните функции. Изследвания показват, че всяка част на тялото съдържа конкретни нутриенти и че хранителен дефицит би причинил нарушения във функцията на конкретната част от тялото и евентуално заболяване.

За да се предпазите от това, е важно да се придържате към определен хранителен режим. Способността на кожата да се бори с уврежданията на околната среда като се самообновява и възстановява, също се подкрепя от приетите хранителни вещества. С определен начин на хранене, физическа активност и менажиране на стреса вие определено може да повлияете на процеса на остаряване и на запазване на младежкия вид на кожата. Важно е да запомните, обаче че

не е важно само какво ядете, а и какво абсорбира организмът ви

Ако не храносмилате адекватно храната си, вие не може да усвоите и хранителните вещества от нея пълноценно. Важно е да се съобразявате с балансиран хранителен план.

Есенциалните мастни киселини се използват от години в хидратиращите продукти. Факт е, че хранителен режим богат на омега-3 мастни киселини може да помогне в борбата със сухата кожа. Есенциалните мастни киселини са от съществено значение за здравето, но не се произвеждат в тялото. Приемайки ги орално, те подобряват клетъчната виталност и действат като бариерна защита срещу външни алергени и раздразнители и често подобряват хидратацията и текстурата на кожата. Рибеното масло и маслото от ленено семе са много богат източник на есенциални мастни киселини. UV лъчите и замърсяването на околната среда генерират свободни радикали в тялото и кожата. Те са естествен резултат от метаболитния процес в тялото, но също така е известно, че увреждат ДНК структурите на клетките. Антиоксидантите неутрализират и защитават клетките от свободните радикали и помагат за възстановяване на клетъчните увреждания. За съжаление, има различни видове антиоксиданти и те по различен начин и в различна степен защитават клетките. На пазара на добавките битува подвеждащото схващане, че един вид антиоксиданти са общовалидни. Нутриционистите вярват, че все още не са изучени и открити всички антиоксиданти, които се набавят чрез храната и че най-разумно е да консумираме разнообразна храна, за да си подсигурим оптимално здраве. Не пропускайте зеленчуците, плодовете и зеления чай като част от хранителния си режим. Те всички допринасят със своите противовъзпалителни активи за постигане на една добре балансирана диета.

Много дерматолози не смятат, че има директна връзка между развитието например на акне и индивидуалния хранителен режим и по-скоро връзката се асоциира с факта, че онези, които се хранят нездравословно или непълноценно, не приемат достатъчно хранителни вещества, които да подкрепят функционирането на кожата и нейното здраве. Един от нутриентите, който се смята, че наистина помага за подобряването на акнето, е цинкът. Един от най-добрите и лесни за абсорбиране на цинк източници е месото. И тъй като в растителната храна цинкът е недостатъчен, на вегетарианците се препоръчва да си го набавят с добавки, особено при поява на раздразнения по кожата.

Витамините и другите хранителни вещества станаха много популярни през последните години, сочени като основни разкрасители на кожата, но не забравяйте, че

балансираният режим на хапване е най-важната защита за тялото

Разнообразната храна всеки ден и всяка седмица осигурява адекватната смесица от хранителни вещества. В нашето общество, в което съвършеното тяло и красотата са издигнати в култ, добавките като че ли се опитват да изместят храната, но те много варират по отношение на качество, потенциал и формулировка. Храната доставя синергичен баланс осигурен от природата, а формулите на добавките предполагат, че доставят този баланс.

Идеята за добавяне на хранителни вещества към формулите на продуктите за грижа за кожата е базирана на нутрициологията като наука, при която се смята, че всички клетки в тялото, включително и тези в кожата, имат нужда от протеини, въглехидрати и мазнини, за да осъществяват оптималните си функции. Всяка минута от деня във всяка една клетка се случват хиляди химични реакции. Целта на биохимията е да впрегне в синергично действие природните градивни материални за съживяване на клетъчния метаболизъм. За да стане това възможно, клетките използват амино киселини от протеините, простите захари от въглехидратите и глицерол от мазнините. Някои хранителни източници действат в посока подхранване на клетките и адекватната им защита от уврежданията на свободните радикали, докато други доставят енергия и поддържат метаболитната активност. Някои много селектирани протеини имат способност да имитират естествения растежен фактор и играят роля на клетъчни месинджъри. Директната апликация върху кожата на продукти разработени на базата на хранителни вещества се приема, че допринася за директното усвояване на тези хранителни вещества от клетките и в комбинация с други продукти и професионални терапии подкрепят здравето на кожата. Хранете кожата си, за да е здрава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай