Хора от Аспарухово отказват фургоните

Хора от Аспарухово отказват фургоните  | StandartNews.com

Варна. 100 души са подписали декларация за отказ от настаняване във временното селище „Аспарухово". На разположение са 11 големи и 18 малки фургони, оборудвани с всичко необходимо за нормално ежедневие, разположени в бившето военно поделение "Сокол". Има възможност за настаняване на около 100 души, обяви кметът на община Варна Иван Портних, който на място провери обстановката. Предложено е настаняване на 52 семейства (146 души), декларация за отказ са подписали около 100 души.

"Майка ми е болна от рак на гърдата, как ще понесе да живее в тази жега, далеч от града и от медицинско обслужване", каза единадесетокласникът Румен Милков, чиято семейна къща на ул."Горна Студена" беше отнесена от потопа през юни. "Децата не искат да живеят тук", обясняваше на кмета Силвина Маринова. Тя е от обитателите на къщи, съборени заради опасно свлачище в кв. "Младост".

В един фургон сега трябва да живеят 4 семейства.

До момента помощи от община Варна са получили бедстващите след наводненията в Аспарухово 122 домакинства - по 500 лв. за наем за първия месец, 334 домакинства – по 300 лв. еднократна помощ, гласувана от общинския съвет. Още 166 души са подали декларация с искане за такава помощ.

От Агенцията за социално подпомагане 294 домакинства са получили по 325 лв., още 94 чакат. На близките на 6 от жертвите са изплатени по 10 000 лв., за останалите 7 предстои уточняване на документите, обясниха от Агенцията.

По дарителската сметка на община Варна са постъпили общо 228 211,88 лв. От тях 150 500 лв. от общините Харманли, Бургас, Пловдив, Плевен, Брезник, Елин Пелин, Лом, Цар Калоян. Те ще бъдат разходвани според решенията на съответните общински съвети. Даренията от физически и юридически лица са 71 190,20 лв. 6 521,68 лв. са постъпили от чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай