Хлапетата в Трън с розово царство

Хлапетата в Трън с розово царство | StandartNews.com

Учат английски, правят бижута и се готвят за "големия живот"

Едва ли има хлапе, което да не се е заигравало, създавайки си своя къщичка. Понякога тя е от кубчета, друг път - от възглавници, а някои имат късмет и за дом на дърво. За много малчугани от Трън тази детска игра и мечта се сбъдва с помощта на фондация "Пинк". Розовата фондация на Албена Крушева им направи "Розова къща на баир". Старо бунгало, на хълма до някогашната болница, вече е напълно преобразено и приема децата на Трън за занимания по интереси. След ремонт, продължил през цялото лято, наскоро с водосвет даде начало на доброто начинание.

В Розовата къща деца от 5 до 18 г. ще учат английски и компютри и ще се занимават с приложно изкуство и готварство. Ще има и специални курсове по здраве, хигиена и сексуално образование, а за най-малките се предвиждат и занимания за социализация. В курса по готварство професионален кулинар ще учи по-големите на майсторство, а за най-добрите се обещава и осигуряване на работа. Може би сред тези младежи е някой бъдещ шеф готвач.

"Искаме да работим с всяко дете индивидуално не за година-две, а докато то се почувства самостоятелно и уверено в развитието си", споделя председателката на фондацията Албена Крушева. Тя изказа специални благодарности на всички дарители, помогнали в осъществяването на проекта. С финансова подкрепа и доброволци са съдействали и американски неправителствени организации с дейност у нас. "Всичко

започнато в името на Господа

завършва с успех", благопожела след молитвеното последование по освещаването на къщата енорийският свещеник отец Николай Пешов.

В първите курсове са записани 68 деца на различна възраст. Някои от тях искат да ходят на повече от едно занимание. Преди началото се проведе и среща с родителите им. Екипът, който ще провежда заниманията с децата, е местен, а в определени дни ще пътуват и специалисти от София. Фондация "Пинк" разчита на много приятели. Здраво е приятелството и с децата. Ками, едно от момичетата, което ще учи английски и ще прави бижута в приложните занимания, първо получила приятелска помощ от фондацията за лечението на своите зъби.

"Пинк" работят с децата от Трън от 8 г. Създавали са детски площадки, помагали са за облагородяването на двора на детската градина. Общуват с малчуганите и ги увличат в любопитни занимания. През лятото за втори път беше организирана и мащабна трънска детска олимпиада, за която

помагаха и доброволци от Далас

Гостите бяха 13 човека на различна възраст, сами финансирали участието си в заниманията с децата от Трън. Миналата година в състезанията участвали 50-тина деца, а сега броят им достигнал 80. В програмата бяха включени предимно колективни спортове. "Всеки състезателен ден завършваше с много награди, а накрая раздадохме и 7 купи", разказва Крушева. "Вече играем и ръгби", хвали се пък 9-годишният Юлиян от ромската махала и показва снимка, на която е с моден спортен екип и нова топка за ръгби - докато чакал американските си приятели пред хотела да ги поздрави с "Хелоу", той пробвал удари с продълговатата топка. Трънската детска олимпиада е с тенденция да се превърне в традиционно събитие през лятото. Фондацията, в партньорство с други организации, води доброволци в града за пета година. Но всичко започнало доста по-отдавна. Тогава Албена била доброволка в дома за деца без родителска грижа "Олга Стоянова". Заради италианския, който владеела свободно,

посредничела на семейства от Ботуша

одобрени да осиновят хлапета от дома. През лятото с хлапета ходели на лагери в Паничище заедно с децата от подобен дом в Трън, който вече не съществува. Албена станала близка с трънските малчугани и така, сякаш пъпът й е хвърлен в пограничния град, се връща тук постоянно. И се стигнало и до Розовата къща, която вече е сбъдната мечта.

"Стремим се помогнем на колкото е възможно повече деца да развият потенциала си, защото вярваме, че всяко дете заслужава да живее щастлив, здравословен и пълноценен живот", споделя стремленията си Албена. Концепцията на "Пинк" произлиза от многогодишния практически опит на доброволци в работата с деца в риск в различни общности и институции на Балканите. Отначало започват с краткосрочни проекти. Постепенно осъзнават, че продължителното и постоянно присъствие в живота на децата е необходимо, за да се постигнат ефективни и дълготрайни промени. Дейностите включват малчугани от 3-годишна възраст, с които се работи, докато пораснат. Като допълнение към груповите занимания екипът и доброволци редовно отделят и индивидуално време и внимание на всяко дете. "Програмата на "Пинк" е основана на 5 основни дисциплини", обяснява Албена и разяснява защо социализацията е важна за най-малките. В "Здраве и хигиена" пък децата се учат на здравословни навици, особено

важни за навлизащите в пубертета

"Житейски умения" е онази част от програмата, в която се провеждат тренировъчни курсове, за да се помогне на младите хора да се подготвят за широкия свят на работата и живота на възрастните. Хуманитарните проекти включват децата в различни инициативи, чрез които да осъзнаят важността да се помага на другите.

Розовата къща в Трън е само началото. Идеята на фондацията е в школата в Перник да има "розови стаи". Първата вече е направена в VI училище. Дейностите се разширяват на базата на натрупан опит. Обмисля се през лятото в село Бусинци, където има керамична школа, отново да има лагер по грънчарство. Работи се и по идея да се направи неделно училище по православие. Но когато си имаш Розова къща, всяко намерение вече ти се струва по-лесно изпълнимо - даже да станеш шеф готвач.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай