Хеликоптер с трима се разби в морето край Царево (ОБЗОР)

Хеликоптер с трима се разби в морето край Царево (ОБЗОР) | StandartNews.com

Частен хеликоптер с трима души на борда се разби в морето до централния плаж на Царево. За щастие всички се отърваха невредими и инцидентът приключи с хепи енд. Скъпата машина обаче е тотално унищожена. Тя е потънала на дъното, на повече от 20 метра дълбочина. Инцидентът стана в около 13.30 часа в събота на обяд, когато плажът гъмжи от народ. Плажуващите били стотици, защото по това време се провеждал Първият кръг от републиканското първенство по JET SKI. Точно в 10.00 часа сутринта 40 състезатели яхнали водните си мотори и препуснали в надпревара по вълните. Състезанието е било в разгара си, когато над плажа закръжал хеликоптер, разказаха свидетели на катастрофата. Машината се носела във въздуха едва пет минути и изведнъж полетяла към водата, а после започнала да потъва.

"Не знаем кои са били в хеликоптера, но направи впечатление, че летят много ниско над водата. Помислихме, че е нарочно. Дори чух, някой до мен да коментира, че може да правят рекламен клип за състезанието по JET SKI. Чудихме се защо толкова ниско лети хеликоптера, някой предположи, че може би искат да заснемат по-отблизо джетовете, но нямам представа дали е било така", разказа един от стотиците очевидци, които са наблюдавали зрелищната катастрофа в морето от брега. Другата версия, която се спряга в Царево е, че хеликоптерът е бил нает от туристи и е паднал във водата заради техническа повреда. Причината за инцидента тепърва ще се разследва. Машината е потънала изцяло под вода на около 20 метра от брега и вече не се вижда. Първи до нея са стигнали състезателите с джетовете си. Те са и хората, които са помогнали за спасяването на тримата мъже, които са били в хеликоптера. За щастие нито един от тях не е пострадал, но и тримата са в шок от случилото се. По случая работи екип от Гранична полиция, под чиято юрисдикция е зоната на инцидента.

Кметът на Царево Георги Лапчев е пристигнал на място веднага след катастрофата и е поел ръководството на спасителната операция. "Най-важното е, че всички са живи и здрави. Хората са спасени, никой не е ранен. Нищо не мога да кажа за причините, тъй като те тепърва ще се изясняват. Цялата спасителна операция приключи в рамките на 20-25 минути. Всички действаха много бързо, дори светкавично бих казал. Веднага извиках противопожарни автомобили и линейка, защото не знаехме какво е състоянието на хората", коментира градоначалникът на Царево. Той обаче отказа да съобщи имената на мъжете, които са били в машината, нито кой е собственикът й.

"Знае се, че хеликоптерът е частен, но на кого е аз не мога да кажа. За пътниците също не знам кои са. Видях, че са мъже на средна възраст, в момента дават показания и може би в полицията ще имат повече информация", каза още кметът Лапчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай