Гьол за добитъка погълна 3 деца

Язовирът убиец край Дулово се напълнил от пороен дъжд

Гьол за добитъка погълна 3 деца | StandartNews.com

Шок и ужас скова Дулово, след като три момчета от улица "Първа" в градчето се удавиха в неделя. Ден след като децата бяха погълнати от водите на местен язовир, хората в добруджанското градче са потресени.

В ромската махала, където живеят семействата на удавените, с часове чакаха телцата. Най-страшно беше в двора на 50-годишния Ниязи Ниязи, в чийто дом жалейките са две. Мъртви са 13-годишният му син Мартин и 9-годишният му внук Ниязи, дете на най-големия му син Алтай. Цялото семейство, близки и роднини ридаеха над двете мъртви момчета. Сестрата на малчуганите Фатме, която е очевидец на трагедията, бе изпаднала в шок. 11-годишното момиче, пред очите на което са се удавили трите деца, не може да говори за случилото се. "Втори ден ридае, страхуваме се, че няма да го преживее лесно. Дали и тя няма да се разболее", тревожи се главата на семейството Ниязи Ниязи.


Около 9 часа в неделя Ниязи, Фатме и Мартин, заедно с приятеля им Еркан Танер на 10 години, тръгнали по пътечката към лозята. Стигнали до язовира край село Черник и влезли да се къпят в него. Мъж, който копаел лозето си наблизо, предупредил момчетата, че е опасно да влизат в неохранявания водоем, но те отишли да плуват на отсрещния бряг. По едно време малкият Ниязи взел да потъва. Чичо му Мартин се спуснал да го спасява и го извадил от водата. Докато теглел детето към брега, за помощ започнал да вика Еркан. 13-годишният плувец се върнал във водата, за да помогне и на него. Силите обаче не му стигнали и двете деца тръгнали към дъното. Ужасен от виковете на Фатме, малкият Ниязи, току-що отървал удавянето, се хвърлил отново във водата да вади двете по-големи момчета, но сам потънал.
За случилото се полицията узнала към 11,30 на обяд, когато виковете на Фатме за помощ били чути от преминаващ наблизо мъж. Той алармирал на телефон 112.


Междувременно обзетото от ужас момиче се върнало у дома и съобщило трагичната новина. В следващите няколко минути цялата ромска махала се изсипала край язовира на село Черник. "Всички родители панически търсеха излезлите си да играят навън деца. Не ги ли откриеха, идваха на язовира. Всеки се страхуваше, че една от жертвите може да е неговото дете", разказва Неджим Хамди, един от хората, проследили спасителната операция от началото до края.
Повиканите от Варна водолази пристигнали в Дулово около 16 часа следобед. Групата се забавила заради акцията по спасяването на удавниците на плажа в Камчия. 30 минути след като акостирали в Черник обаче, водолазите открили телата на мъртвите момчета. "Извадиха Мартин и Еркан прегърнати, вкопчили се един в друг, докато се давят. Майките им ридаеха. Наоколо беше пълно с хора, писъци, мъка, ужас", разказва Неджим. Той е приятел на почерненото семейство на 10-годишния Еркан. Неговите родители Милена и Танер живеят в последната къща в махалата, където отглеждат 6 деца. "Едвам свързваха двата края. Днес като докараха от Силистра телцето на мъртвото момче, го закараха у бабата. В нейната къща има няколко стаи и там ще се съберат роднините за погребението", обясняват съседи.


Според местните хора подобна трагедия е била въпрос на време. Така нареченият язовир край Черник не съществува на картата. Става дума за огромна яма, дълбока 6-7 метра, която преди десетилетия е служила за утайник на свинекомплекса в селото. След като стопанството било закрито, водоемът е оставен без надзор и често пресъхвал. Според зам.-кмета на Дулово Йорданка Стойчева той се изпълнил с вода тази година през юни след ужасен порой.
Пътечката до него всеки ден е пълна с деца. "Преди време наблизо имаше сметище. Децата от махалата ровеха в него. Наблизо са и лозята. Ходят да си късат плодове от там, после стигат до язовира и се къпят в него", признават жителите на гетото в Дулово.


В общинската управа считат, че трагедията е резултат на занижен родителски контрол. Зам.-кметът Юмер Хатиб призна, че подобни неохраняеми вирове има във всичките 26 села в общината. От тях пият животните, докато са на паша. Не можем да ги пресушим, ще обречем на гибел добитъка, а хората се прехранват от скотовъдство. Не можем и да охраняваме тези водоеми, много са, а средствата в бюджета не стигат. Трябва да се пазят децата. Това е задача на родителите, подкрепя го и колежката му Стойчева. Кметската управа вече е взела решение, че ще отпусне по 200 лева на почернените семейства. Ужасната трагедия в Дулово не е единственият инцидент от началото на годината в общината, завършил с удавяне.


През април необезопасена пожарна шахта в село Раздел погълна 9-годишно дете. Опасният кладенец е бил собственост на бивша овцеферма. Тогава от кметството в Дулово обявиха, че ще направят преглед на всички опасни обекти в общината. Акцията по обезопасяването им обаче се оказа неуспешна и взе три нови жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай