Гвардейци на Елизабет II в София за ЧРД

Гвардейци на Елизабет II в София за ЧРД | StandartNews.com

Ако не отидеш в Бъкингамския дворец, то той идва при теб. Поне такъв извод може да се направи от приема в сряда вечерта в резиденцията на британския посланик в София по случай рождения ден на Нейно величество Елизабет II. Де факто традиционното парти в уникалната градина в още по-уникалната сграда, част от историята на столицата, бе първото голямо дипломатическо-светско събитие, организирано от пратеничката на кралицата в България - Н.Пр. Ема Хопкинс. Освен това, което бе за също толкова подбрана публика, когато удостоената през 2014 г. от Нейно величество със званието "Длъжностно лице на Ордена на Британската империя" (вторият от общо петте класа на този рицарски орден, учреден от от крал Джордж V на 4 юни 1917 г.- б. р.) връчи акредитивните си писма преди броени дни на държавния глава Росен Плевнелиев.

Атмосферата на приема бе съвсем кралска и за това бяха „виновни" двамата гвардейци, с типичните червени униформи и шапки от меча кожа, охраняващи входа на резиденцията и, отдаващи чест при пристигането на високопоставените гости. А декорацията на градината бе посветена на Магна Харта и по-точно на 800-та годишнина от подпечатването на документът, поставил началото на правовото общество и, който постановява за пръв път, че законът сам по себе си е власт, на която и кралят е подчинен, както и че кралят не е над закона. А също и документът, вдъхновявал през вековете активисти, реформатори и законотворци, сред които Томас Джеферсън, Махатма Ганди, Елинор Рузвелт и Нелсън Мандела. „Документът е вторият най-значим британски експорт след английския език", коментира в типичния британски хумористичен стил дипломат от мисията на Обединеното кралство у нас.

Поканените на приема, както винаги издържан по всички дипломатически канони и съответстващ на имиджа и престижа на Обединеното кралство в системата на международните отношения, можеха да се запознаят с двете основни разпоредби от общо 63-те в Магна Харта. А те са 39 и 40. Първата гласи, че „никой свободен човек не може да бъде залавян или затварян, нито да му бъдат отнемани правата или собствеността, или да бъде поставян извън закона или заточван, или да му бъде отнемано общественото положение. Нито пък Ние или някой, изпратен от нас, ще употребява сила срещу него, освен ако не е отсъдено законно от неговите равностоящи или според местния закон. Докато разпоредба 40 гласи: Правосъдието не е за продан и на никого няма да отказваме или да забавяме защитата на правата и въздаването на правосъдие".

Разбира се, приемът не премина без традиционното британско питие пимс, както и с бирата „Гордостта на Лондон", а дори и времето бе в духа на събитието, тъй като неочаквано се изля типичен британски дъжд, който обаче не стресна по никакъв начин приятелите на Обединеното кралство.

„Имах прекрасен прием в България – и на улицата, и в социалните мрежи, всички са много приятелски настроени и аз съм развълнувана не само да открия тази прекрасна страна, но и да срещна нови хора. Също така да задълбочим приятелството между нашите две страни", заяви пред гостите Н. Пр. Ема Хопкинс на чудесен български език, който изучава от съвсем скоро и, за който спечели овациите на присъстващите. „Като адвокат имам директен опит с наследството на Магна Харта във Великобритания", каза още посланикът и се пошегува, че с облекчение ще продължи речта си на английски, за която шега спечели още аплодисменти.

Лейди Хопкинс обясни, че не е необходимо да си вещ в правото, за да разбереш значението на Магна Харта за правовия мир и основните човешки права в историята на човечеството и цивилизацията. Както и за демокрацията и отговорното управление.

Тя спомена специално и външният ни министър Даниел Митов, който също бе на приема, по повод предстоящото му посещение в Лондон, където ще бъде приет от британския си колега Филип Хамънд, с когото ще обсъдят „продължаващата руска агресия в Украйна, влошаващата се ситуация в Сирия и Либия", както и за предизвикателствата и задачата на ЕС, който трябва да работи за доброто на своите граждани. „Тези дискусии демонстрират задълбочаващото се приятелство между нашите две страни. Надявам се, че през тази година много българи ще почувстват британското гостоприемство.

След което вдигна тост за задълбочаващите се отношения между Обединеното кралство и България в сферата на бизнеса и външната политика, за Нейно величество, „която тази година отново стана прабаба", както и за Магна Харта. Последваха националните химни на Великобритания и България, на които дипломатът помоли присъстващите от съответните две страни, да изпеят. И обеща догодина да научи да пее и „Горда Стара Планина".

Лейди Хопкинс ще открие другия четвъртък, заедно с председателя на НС Цецка Цачева, изложба в Парламента, посветена на Магна Харта, която ще продължи две седмици. Така всеки желаещ ще може да се запознае с важния документ, сключен между краля на Ангиля Джон и група разбунтували се лордове-феодали заради нарастващото желание на монарха да събира пари за финансирането на скъпи военни начинания, подписан на 15 юни 1215 г. в местността Рънимийд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай