Гурбетчия в Англия карал рейса убиец

Гурбетчия в Англия карал рейса убиец | StandartNews.com

33-годишният български шофьор е в болница с опасност за живота

По време на катастрофата край Букурещ повечето пътниците спели

Шофьорът на българския автобус, който предизвика кървава катастрофа в Румъния в нощта на събота срещу неделя, преди това е карал камион в Англия, научи "Стандарт". В превозваческата фирма "Вис И Аис" ЕООД, чиято собственост е злополучното возило, е постъпил на работа от пролетта на тази година. До този момент той е бил перфектен, твърдят колегите му. Според лекарите състоянието на мъжа е много тежко и все още има опасност за живота му. Затова и следователите още не са го разпитвали.

Двама души загинаха, а 48 бяха ранени при катастрофата на превозващия украински туристи български автобус на пътя между Констанца и Букурещ. Една от жертвите е 17-годишно момиче, а 21 от ранените са на възраст под 18 години. Децата в рейса са се връщали от лагер в България. Според румънските медии причина за обръщането на возилото в канавката е фактът, че 33-годишният български шофьор е заспал зад волана. Все още обаче официално полицията не е потвърдила версията. На мястото няма следи от спирачки, съобщиха от Генералния инспекторат на румънската полиция. Румънските власти ще направят експертиза на автобуса, за да установят причините за катастрофата.

Всички пострадали първоначално бяха откарани в шест болници в Букурещ. Украинският тв канал ТСН излъчи подробен репортаж за драмата. Според разказите на пътниците всички са спали, когато автобусът е излетял от пътя. Затова и повечето пострадали изобщо не са успели да реагират на удара. Житомирският свещеник Роман Чудновец, чиято дъщеря е била в автобуса, разказа, че тя му е писала веднага щом се е добрала до WiFi. "Първото, което чух, бе това, което дъщеря ми изпрати във Facebook: "Татко, не се вълнувай, претърпяхме авария. Цяла съм".

Днес "Интерфакс" съобщи, че повечето от пострадалите украинци вече са изписани от болница. От лечение се нуждаят 14 човека, а на двама ще бъдат направени операции.

Изписаните се настаняват в хотели с помощта на посолствата. "Изпратили сме два автобуса, за да превозят украинците по родните им места" потвърди Иван Сираков, управител на асеновградската фирма "Вис И Аис" ЕООД Иван Сираков, чиято собственост е катастрофиралият автобус. Той заминал за Букурещ веднага, след като разбрал за тежкия инцидент. По думите му все още не е ясна причината за катастрофата. Вероятно фирмата превозвач ще поеме разходите по транспортирането на телата на двете загинали украинки "Не знам дали имат застраховки", казва Сираков. Той е благодарен на българското посолство в Букурещ, което му е оказало съдействие. В румънската столица вече е и братът на тежко ранения водач, който е бил зад волана. Другият шофьор, който е спал по време на инцидента, е с натъртвания и вече се е прибрал в България.
Според в. "Марица" Иван Сираков и брат му Петър имат бизнес в Украйна. Фирмата им има регистрация на улица "Александър Батенберг" в града, но никога не е извършвала вътрешни превози в страната, а има официален лиценз за международен пътнически превоз от 2009 г.

Каква преумора, карал е 2,5 часа

Иван Сираков, собственик на катастрофиралия автобус

- Г-н Сираков, какво казва вторият шофьор, от колко време партньорът му е бил зад волана и възможно ли е да е било от преумора?

- Говорих с втория шофьор, в това време си е почивал, бил е на задните седалки, не отпред. Сменили са се на границата, така че колегата му е имал време за почивка достатъчно, шофирал е до злополучното място не повече от 2,5 часа.

- Какво казват лекарите за състоянието на шофьора?

- Стои от вчера в реанимация, не смеят да го оперират, нищо не се предприема, защото има много травми, черепът му бил направо натрошен. Той е от Асеновград, шофьор с опит, макар да е на 32 години.

- Откъде са се прибирали туристите?

- Били са на почивка в Слънчев бряг и са се прибирали към Украйна. Шофьорите са опитни и нямат никакви проблеми с курса и трасето. Фирмата е изрядна както с разрешителните лицензи, така и технически. Невъзможно е да е имало проблем с автобуса. Ще има и съдебно-техническа експертиза, тя ще покаже.

(Пред в. "Марица")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай