Граждански парламентарен контрол пред НС

Контрапротестът също посрещна депутатите преди работа

Граждански парламентарен контрол пред НС | StandartNews.com

София. Парламентарен контрол на гражданите недоволни от правителството и контрапротест на застъпниците на кабинета „Орешарски" посрещнаха депутатите тази сутрин. Преди да гласуват вота на недоверие към правителството, внесен от парламентарната група на ГЕРБ за втори път, депутатите се срещнаха с „народната любов".

За пореден ден около Народното събрание има множество метални ограждения, които ограничават мобилността на гражданите, които протестират пред прозорците на парламента.

Антиправителствените демонстранти са се събрали около служебния вход на парламента и освиркваха своите управляващи при влизането им за работа. Коли на жандармерията се намират в непосредствена близост до групата протестиращи. И днес полицията не позволява протеста да се смесва с контрапротеста, за да не стават инциденти между двете групи.

Движението бул. „Цар Освободител" не е блокирано.

Контрапротестът се намира в градинката до СУ и храм-паметника „Александър Невски". Хората там обясняват, че не одобряват исканата оставка на Михаил Миков и го подкрепят. Те напомниха, че продължават да настояват за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев, за който смятат, че е разединител на нацията.

„Предвид плануваното за 11 часа утре гласуване на вота на недоверие към правителството, обявеният от протестиращите Национален ден за парламентарен контрол в петък изглежда повече от важен. Събирането на гражданите около парламента е всеки петък в 8 сутринта, точно час преди официалното начало на заседанията на депутатите. Вторият граждански парламентарен контрол ще бъде утре, 27 септември, а точките в дневния ред са две: 1. Кой? и 2. Оставка". Това написаха вчера от Антиправителствената информационна служба по повод днешния протест за оставка на кабинета „Орешарски".

„Парламентарният контрол е средство да се провери наличието на политическо доверие и поддръжка на правителството. Тъй като това Народно събрание е нелегитимно и се е провалило в изпълнението на основните си функции, контролът ще бъде извършен от страна на гражданите". Това пишат създателите на Националния ден на парламентарен контрол в социалната мрежа Фейсбук, където хората традиционно се уговарят за всеки протест вече четири месеца.

И двата протеста протекоха т нормално. За пореден ден обаче няма кворум и депутатите не можаха да заседават по вота на недоверие и исканата оставка на Михаил Миков. Малко след като редовното заседание се провали, заваля дъжд и гражданите от протеста и контрапротеста се разотидоха. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай