Граждански комитет настоява за референдум за бежанците

Граждански комитет настоява за референдум за бежанците | StandartNews.com

София. Граждани настояват да се проведе референдум по въпроса трябва ли да бъдат настанявани бежанци в страната ни. От граждански комитет „За София" са написали писмо до медиите, в което обясняват своите мотиви и изтъкват, че са възмутени от двата инцидента, при които бежанци нападнаха български граждани.

„За нас това е опасен прецедент и е необходимо не само да се вземат мерки по издирване на извършителите, но и да се реши кардинално въпросът с присъствието на бежанци в столицата", пишат от комитета. Те алармират, че правителството трябва да настанява бежанци в различни краища на страната, ако това е съгласувано с местните власти.

От гражданския комитет обясняват още, че проблемите с бежанците, които са настанени в България, ще се разрастват. Чрез своето писмо хората настояват и за общежития от затворен тип в София, които да бъдат охранявани от българската армия.

„Смятаме, че настаняването на бежанци трябва да бъде със съгласието на живущите в населените места.Очевидно случаите, при които бежанци нападат, пребиват и правят опити за убийство на български граждани, ще продължат, а МВР не е в състояние да противодейства ефективно на това, казват още от комитета.

„Настояваме в Столичен общински съвет да бъде разгледан въпросът за допитване и провеждане на местен референдум дали да бъдат настанявани бежанци в София или не. Ние сме демократична държава и властите трябва да се съобразяват с мнението на суверена", завършва писмото на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай