Готови за лятото

Готови за лятото | StandartNews.com

Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнес
Клуб MD sport, зала 5-Б, стадион В.Левски

Стресът е един от съвременните бичове на обществото. Забързаното ежедневие и хилядите задачи, които всеки върши, ни оставят почти без дъх и в края на деня сме като изцедени. Ако не се вземат сериозни крачки в посока намаляване на напрежението, рискуваме сравнително рано да рухнем с разбита нервна система и всевъзможни здравословни оплаквания. Навсякъде се тръби, че спортът е начинът за поддържане на теглото в норма, специалисти се надпреварват да съставят какви ли не изключителни програми, гонещи ефекта на отслабване.

Нека погледнем на тренираното тяло под друг ъгъл. Когато човек спортува редовно, той постига резултати в няколко посоки. Без да изпадам в детайли, ще отбележа най-съществените ползи от навика да се тренира. Когато го правите на физическо ниво, имате следните предимства: тялото ви е здраво, мускулите са стегнати и оформени; спите спокойно и се събуждате отпочинали; имунната ви система е засилена и организма е защитен повече; по-трудно се уморявате; походката ви е лека, стойката е изправена. В психологически аспект предимствата при спортуващите са много и все водещи до утвърждаването на една успешна личност: вътрешен контрол и дисциплина; намален риск от повишаване нивото на стреса; засилена памет и добра организация; позитивно мислене и лекота при справяне в критични ситуации; равновесие и увереност в себе си. Мога да продължа още дълго списъка с ползите от тренировки, но се надявам и изброеното до тук да ви заинтригува.

В зависимост от характера и динамика на тялото, тези признаци се проявяват в различна степен (и не задължително всичките накуп), като винаги има превес на едно или друго качество - както в тялото, така и в поведението на човек. В духа на огромната полза от спорта, днес Поли Василева ще покаже няколко движения от метода Пилатес, с които по един приятен начин да раздвижите тялото и да стегнете част от капризните зони при жените.

Препоръчително е да работите в бавно темпо, правейки по 8-12 повторения от всяко упражнение.

1. Корем в извивка

Легнете по гръб на пода, сложете длани на тила и свийте колена, стъпвайки на пода. Оттук направете извивка, като отлепите краката от земята и насочвайки колената нагоре и към тялото, извиете и главата напреда към краката. Движението е паралелно от краката и раменния пояс, като гърбът се отлепва от пода само в горната си част. Старайте се да работите в равномерно темпо при сгъването и разгъването на тялото.

2. Повдигане от лег

Легнете по корем на постелката с изпънати напред ръце и прибрани стъпала Главата е на малко разстояние от земята, ръцете също не докосват пода. От това положение, вдигнете горната част на тялото внимателно нагоре, като едновременно с това разтворите ръцете встрани. Главата остава по продължение на гръбнака, движението е с малка амплитуда. Стремете се да не товарите кръста, стегнете допълнително ханша и бедрата при повдигането нагоре.

3. Опора от колена

От същата позиция по корем на пода, свийте ръцете, като поставите дланите под точката на рамената и приберете лакти към тялото. От тук, стегнете корема, кръста и гърба и изпълнете опора, като оставите опората върху колената и ръцете. При опората, тялото заема позиция на мислена права линия, така че тазът да не виси надолу, а гръбнакът и кръстът да са стегнати и стабилни.

4. Баланс с изнасяне

Седнете на пода и накланяйки с прав гръб тялото леко назад, повдигнете свити колена в позиция диамант, така че опората да остане само върху седалището. Ръцете са изнесени успоредно напред, тялото е в баланс. Оттук изпънете единия крак встрани и нагоре, като се стремите да не нарушавате позицията на тялото. Върнете обратно до диамант поза и изнесете другия крак нагоре. Дръжте кръста стегнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай