Голямото откритие! Тайна стая с рисунки на Микеланджело

Творецът е бил саможив човек, известен с избухливия си характер

Голямото откритие! Тайна стая с рисунки на Микеланджело | StandartNews.com

Творецът е бил саможив човек, известен с избухливия си характер

100 посетители седмично ще имат уникалната възможност да посетят храма във Флоренция срещу 33 евро

Тайна стая с рисунки на ренесансовия магьосник Микеланджело Боунароти ще отвори врати скоро. За първи път във Флоренция ще бъдат показани рисунки с въглен върху стените на параклис, за които изследователи твърдят, че са на един от великите творци, оставили името си със златни букви в изкуствата на Ренесанса.

Помещението се намира под параклисите на Медичите във Флоренция, където Микеланджло е творил гробниците на известната фамилия. Зад църквата Сан Лоренцо в Sagrestia Nuova, или Новото светилище.

През 1975-та година, реставратор в параклиса открива рисунки на човешки фигури под сакристията - в коридор, който е бил използван за съхранение на въглища. Пространство е около 10 метра дълго като широчината му е три, а височината - два метра.

Фигурите, нарисувани с въглен и сангин, често една върху друга и с различни размери, са приписани на Микеланджело от Паоло Дал Погето, бивш директор на капелите на Медичите.

Смята се, че художникът се е крил в клаустрофобичното пространство в продължение на седмици през 1530-та  г., когато папа Климент VII-ми - член на фамилията Медичи, която се е върнала на власт във Флоренция, след като е била изгонена от републиканското правителство (за което Микеланджело е работил) - нарежда смъртта му.

Присъдата е отменена след два месеца и Микеланджело се завръща на работа във Флоренция. Счита се още, че рисунките са скици за бъдещи произведения, включително и за нозете на една от статуите в Новата сакристия.

"Това място предоставя на днешните посетители уникалното преживяване да влязат в пряк контакт не само с творческия процес на маестрото, но и с възприемането на формирането на мита за него като божествен творец", казва в изявление Франческа де Лука, куратор на Музея на капелите Медичи.

Паола Д'Агостино, директор на музеите Барджело, част от които са параклисите, заявява, че реставрацията е била "трудоемка, постоянна и пестелива работа".

Пространството ще бъде отворено за посещения на 15 ноември за ограничен брой посетители, за да се запазят рисунките. Максимум 100 души ще могат да посещават музея седмично, в групи от по четирима души, а 15-минутните визити ще се провеждат всеки ден без вторник и неделя.

Заради местоположението на музея, който се спуска по тясно стълбище, той няма да е достъпен за посетители с увреждания или за деца под 10 години.

Билетите ще струват 20 евро, като посетителите трябва да заплатят и за вход на музея  - 10 евро, плюс такса за резервация от 3 евро. Резервациите са отворени до 30 март, тъй като посещенията засега ще бъдат възможни само в пробен период.

Микеланджело е известен с колосалните си творби, като статуята на Давид, фреските от пода до тавана на Сикстинската капела и купола на църквата "Свети Петър" в Рим. Той е един от най-разностранните гении на Високото Възраждане.

Роден на 6 март 1475-та г. в тосканското село Капрезе, където баща му е кмет. Майка му умира, когато той е още дете. При повторната женитба на баща му, семейството заминава да живее във Флоренция. В този град, считан за люлка на изкуствата, момчето се сприятелява със студенти по живопис и през голяма част от времето си копира майстори като Донатело, Джото, Мазачо и Ботичели.

Въпреки нежеланието на баща си, Микеланджело става чирак в ателието на стенописеца Гирландайо, а през 1489-та година отива в художественото училище на Лоренцо де Медичи. Три години Микеланджело живее в двореца на Медичите. А след смъртта на Лоренцо, по време на последвалите граждански борби - във Венеция, След това заминава за Рим. Там в продължене на  5 години Микеланджело вае първите си големи произведения, включително "Бакхус" и "Пиета".

През 1500-та  г. по покана на Флоренция, Микеланджело триумфално се завръща. Скоро получава поръчка да изработи  грамаден мраморен блок с височина над три метра, с изработката на който вече двама майстори са се провалили.

През следващите три години Микеланджело работи тайно и всички очакват с нетърпение неговата творба. Така през 1504-та година е открита статуята на Давид. Всички са смаяни от таланта му!

През 1505-та г. папа Юлий II-ри, известен със светските си възгледи, нарежда на ваятеля да се завърне в Рим и му поръчва надгробния си паметник. Именно този проект слага начало на дългогодишните бурни отношения на Микеланджело с папите от рода Медичи.

От 1508-ма до 1512-та г. геният е зает с друг монументален проект на Юлий II.ри - изписването на тавана на Сикстинската капела. Драматичният разказ за художника, който работи легнал на твърдото скеле, а боята капе по лицето му, се превръща в легенда.

През 1547-ма г. Микеланджело е назначен за главен архитект на базиликата "Свети Петър" в Рим и проектира големия й купол - този проект си остава едно от най-големите постижения на архитектурата за всички времена. Микеланджело умира в Рим на 8-ми февруари 1564-та г., три седмици преди да навърши 89 години. Според свидетелствата от онова време той е бил саможив човек, затворен в собствения си душевен мир, известен с избухливия си характер. Живял е скромно, ядял и пиел малко, почти не спял. За разлика от другите художници от неговата епоха като Леонардо и Рафаело, той не се е обличал модерно. Носел е прости работнически дрехи и обувки.

Макар, че сам се е смятал преди всичко за скулптор, блестящият му гений прозира от всички творения на неговата ръка - скулптура, живопис, архитектура, поезия.

Написал е повече от 300 сонета, като много от тях посветени на млади мъже като Герардо Перини и Фебо ди Поджо.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай