Голям празник! На Димитровден жълтиците блестят със син пламък

Какво не бива да правим на празника, от който започва зимата

Голям празник! На Димитровден жълтиците блестят със син пламък | StandartNews.com

На 26 октомври българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър. Празникът се празнува още от V век в Солун, а скоро след това е пренесен в Тракия и Македония.

Св.Димитър е роден в Солун през ІІІ век и е възпитан като християнин. Благодарение на доброто си образование и факта, че е надарен с много качества, Димитър заемал висок военен пост. Неговият баща е бил градоначалник в Солун, град, който е бил част от Римската империя през онези времена. В последствие той умира, a Димитър заема неговия пост.

Римският император разбрал, че новият управник разпространява християнството. На връщане от поход поход владетелят спира в Солун и иска от Димитър да се отрече от вярата си. Но нищо не може да склони младия войн да направи това. Той е хвърлен в тъмница, както се постъпвало с всички, които почитат християнството по тези времена. Умрял в плен.

Днес мощите на св. Димитър се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му мястото, а светецът е  покровител на града. В деня на неговата памет там се стичат поклонници от цял свят.

Какви са народните поверия, съпътстващи този голям празник?

26 октомври е наричан още Митровден или Разпус. С него завършва периодът за наемане на  сезонните работници - говедари, овчари, ратаи, строители - и чорбаджиите се разплащат с тях.

 Народът казва, че св. Георги е предвестник на лятото, а св. Димитър - на зимата.  „Дойде ли Димитър, идва и зимата!“, гласи приказката. Според народното поверие в полунощ срещу празника небето се отваря и вече се очаква първият сняг, като снежинките се изсипват от бялата брада на светеца.

Първият човек, влязъл в дома ни на Димитровден, определя каква ще бъде годината. Ако това е мъж, се очакват повече мъжки рожби. Богат и имотен ли е човекът, годината ще е плодовита и благополучна.

Ако луната е пълна в нощта срещу празника - ще се роят пчелите, а кошарите ще са пълни с млади агънца. Вечерта срещу Димитровден овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали върху нея, зимата ще е дълга, тежка и студена.

Ако на Димитровден добитъкът се връща от паша със сламки в устата, зимата ще бъде люта. Лежат ли овцете поотделно – зимата ще е топла и с малко сняг .Ако пък те са накуп, това е сигурен знак, че тя ще е тежка и студена.

 

На Димитровден се подаряват бели китки на именниците - димитровчета. По този начин се очаква зимният сезон да мине по меко. Китките се връзват с червен конец за здраве.

Прието е на Димитровден да празнуват всички строители, архитекти, проектанти, строителни инженери и ангажираните в тази сфера.Професионален празник е и на ковачите, техниците и металурзите.

На Димитровден не се работи! Жените не трябва да започват никаква домакинска работа, за да “не се разсърдят мишките”, защото те могат да проядат всичко, изработено през годината. Не трябва да шият, да тъкат, да предат или плетат. Не се взема в ръка хурка или вретено.

Забрани през тези дни има и за мъжете. Те не трябва да загребват жито от хамбара, да не ронят дори едно зърно от събраната царевица.

Нужно е  да замажат с кал хамбара, праговете на къщата, ъглите и кошовете, вярвайки, че така замазват очите на мишките.

На този празник започват годежите и сватбите, младите моми извиват „сглядно хоро“ пред ергените и родителите им.

В някои краища на България все още се спазва традицията за Димитровденските събори. Дори и да няма събор, на празника се събира целият род, тъй като е невъзможно да няма поне един именник.

Това, в което вярват иманярите е, че в нощта преди Димитровден жълтиците започват да  блещукат със синкав пламък.

В съботата преди Димитровден пък се прави традиционната задушница. На нея се раздава жито и питки за помен, защото се вярва, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил - покровител на отвъдния свят и на умрелите предци.

На трапезата се слага курбан, гювеч от овнешко или пилешка яхния от петел, ако именникът а мъж, а от кокошка, ако е жена.  Други вкусни неща, които се слагат на масата, са варена царевица, пестил (ястие от осолени и ферментирали зеленчуци, овкусени с различни подправки), пита с ябълки или печени такива , рачел или тиква.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Димитринка
преди 6 месеца

Мира, Мира, задушницата е в съботата преди Архангелов ден. Тази година Архангеловата задушница е на 5 ноември. Другите две задушници са в съботата преди Месни заговезни (пролетта) и Черешовата задушница (преди Петдесетница, м. май-юни). Поглеждай църковния календар преди да сътвориш статия, моля!

Откажи