Глоба за взривения завод в Горни Лом

Глоба за взривения завод в Горни Лом | StandartNews.com

Районният съд в Белоградчик потвърди глоба на завода за боеприпаси в село Горни Лом, наложена му от Инспекцията по труда във Видин. Собственикът на завода – фирма „Видекс", ще трябва да плати 1500 лв. за нарушения на правилата за обезопасяване на празните опаковки от противопехотни мини и взривни вещества.

През август м.г. инспекторите констатирали натрупани съндъци от мини, празни чували от млян тротил, кашони от други взривни вещества на произволни места пред сградите на завода. Месец след това проверили изпълнението на предписанието им за складирането им на определено място и се оказало, че положението си е същото. Празни сандъци от мините имало и пред злополучния цех за утилизация на мините, който се взриви на 1 октомври м.г. Във взрива загинаха 15 души.

Санкцията от 1500 лв. е най-малката, която съдът може да потвърди. За подобно нарушение на правилата за безопасност са предвидени от 1500 до 10 000 лв.

Двама от наследниците на загиналите работници са поискали чрез Районния съд в Белоградчик обезщетение от работодателя на близките им – фирма „Видекс", заради причинената им смърт, съобщи председателят на съда Анон Антонов. Съдът е длъжен в едномесечен срок да се произнесе по двата иска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай