Главоболия, аритмии и високо кръвно си отиват, Земята се успокоява

Хората, които са по-чувствителни усещат промяната в магнитното поле

Главоболия, аритмии и високо кръвно си отиват, Земята се успокоява | StandartNews.com

Мощната магнитна буря, която удря Земята, започна миналата последната нощ. Тя е една от най-силните през последните години.

Явлението вече отшумява, а на територията на България тази магнитна буря е била в по-ниска степен, заяви геофизикът доц. Петя Трифонова от Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Тя обясни, че в Геомагнитна обсерватория “Панагюрище” е регистрирана максимална стойност на к-индекса 6, докато в планетарен мащаб са достигнати стойности от порядъка на 7.

Магнитните бури са резки и внезапни смущения на магнитното поле на Земята, които се предизвикват от изригване на слънцето и взаимодействието на земната магнитосфера със слънчевия вятър. Доц. Трифонова поясни, че явлението не причинява нарушения на здравословното състояние, но оказва влияе на чувствителните хора.

"Ефектите, които се наблюдават са главоболия, аритмии, промяна в кръвното налягане, промяна в психофизичните параметри. Хората, които са по-чувствителни усещат промяната в магнитното поле", каза доц. Трифонова.

Нарушеното магнитно поле може да предизвика нарушения в техниката, навигацията, сигналите, които се приемат и предават от сателитите, както и в електроразпределителната система, като най-уязвимите части от тази мрежа са високоволтовите съоръжения и трансформаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай