Финансират Зографския манастир в Атон с 1 млн. лв.

Финансират Зографския манастир в Атон с 1 млн. лв. | StandartNews.com

Пловдив. Зографският манастир "Свети Георги" в Атон ще получи финансиране в размер на 1 млн. лв. Това стана ясно от изказване на председателя на Парламентарната комисия за вероизповеданията Пламен Славов в Пловдив. Депутатът от БСП уточни, че парите са извън средствата от държавния бюджет за 2014 година.

Манастирът в Атон е получил 3 млн. евро от правителството на Сергей Станишев преди 6 години. След това държавата е спряла да подпомага светинята, обясни Славов, цитиран от БГНЕС.

В края на миналата година председателят на парламента Михаил Миков даде дума на игумена на Зографския манастир Амвросий, че светинята отново ще бъде подпомогната от правителството.

Председателят на Парламентарната комисия за вероизповеданията уточни, че предстоят разговори
с министъра на външните работи Кристиян Вигенин, който представлява държавата в управата на манастира. Той изтъкна още, че с 700 000 лв. ще бъде подпомогнат Рилският манастир.

През 2014 година вероизповеданията ще получат с 30% по-високи субсидии от миналата, каза още Пламен Славов в Пловдив. 11 български православни общини в чужбина също ще бъдат подпомогнати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай