Фестивал на пясъчните фигури и в София

Фестивал на пясъчните фигури и в София | StandartNews.com

София. Освен в Бургас, с фестивал на пясъчните фигури може да се похвалим и ние в София. Той се казва Артфория и се провежда в Южния парк за втора поредна година. Днес стартира изграждането на уникалните фигури от пясък, които ще радват софиянци и гости на града малко преди 15 септември.

За разлика от пясъчните герои, които някои са видели в морския град, фигурите в София няма да бъдат направени с пясък от плажната ивица. „Софийските герои" ще „оживеят" чрез пясък с високо съдържание на глина, който е взет от място в близост до София. Той бе донесен още миналата година и организаторите са успели да го запазят досега.

Целите на фестивала са две. Едната е повече хора да се запознаят с изкуството да създаваш уникални по рода си фигури от пясък, както и повече софиянци да се разходят на свеж въздух, вместо да стоят вкъщи пред компютъра. Другата идея на организаторите е чрез посещенията да съберат пари за деца в неравностойно положение.

"Всяка една фигура има собствено послание, всяка една фигура иска да каже нещо на хората с него", обяснява Пламен Зарков, който е един от организаторите на интересната проява в столицата. Подплашен от мишка слон, птица на знанието, кацнала на книга, детско конче, пчела, са само част от пясъчните фигури, които ще могат да бъдат разгледани по време на изложението, обяснява той. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и германския канцлер Ангела Меркел пък са сред важните персони, които ще претърпят метаморфози от пясък на Артфория 2013.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай