Фалшив е сигналът за щурм на ромската махал в Гърмен

Фалшив е сигналът за щурм на ромската махал в Гърмен | StandartNews.com

Да открият провокатора, който се е обадил на телефон 112, призовават протестиращите

Полицията в Гоце Делчев бе вдигната на крак посред нощ във вторник, тъй като в 01,30 часа на телефон 112 е получен сигнал за щурм на ромския квартал „Кремиковци" в Гърмен. Районът се охранява от полицаи и жандармеристи след екшъна на 23 май, когато над 200 роми нападнаха група българи и раниха 8 от тях. Тъй като по телефона е съобщено, че 50-60 души ще нахлуят в гетото и ще се саморазправят с ромите там, на помощ са привикани допълнителни полицейски сили. При проверка на целия район обаче не са засечени никакви хора, които да са се насочили към ромския квартал. „Категорични сме, че става въпрос за фалшив сигнал, подаден на телефон 112. Не е имало никакъв щурм, нито сблъсъци между полиция и протестиращи", увериха от ОД МВР – Благоевград.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова също потвърди, че няма никакви данни за опит за проникване в махалата през изминалата нощ.

„Това са глупости, няма такова нещо. Нека обаче полицията да намери кой е подал този фалшив сигнал. Някой търси провокация и дивиденти от ситуацията. Призоваваме този човек да бъде открит и да си понесе отговорността и наказанието", заяви Иван Кременлиев, председател на Инициативния комитет на протестиращите срещу ромските набези и бездействието на държавата. Той уточни, че в понеделник вечерта се събрали близо 200 души на мирен митинг пред сградата на общината. Заради гражданското неподчинение и блокирането на движението по два пътя в неделя вечерта протестиращите в Гърмен нямаха право да организират шествие до разклона за ромския квартал. Заповедта е на кмета на общината Минка Капитанова.

„Нашият протест бе мирен, не сме нарушили обществения ред. Не смятаме да търсим саморазправа с ромите. Нашето искане е спрямо тях да се приложи цялата строгост на закона – да им съборят незаконните 124 постройки и да изселят, тези, които нямат адресна регистрация в общината", каза още Иван Кременлиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай