Facebook трие неверни публикации за ваксината

Първите ваксини срещу COVID-19 се пускат на пазара

Facebook трие неверни публикации за ваксината | StandartNews.com

От администрацията на Facebook заявиха, че започват да премахват неверни твърдения за ваксини срещу COVID-19, поради онлайн дезинформация свързана с вируса.

През следващите седмици социалната мрежа ще започне да премахва всякакви публикации във Facebook или Instagram с невярна информация за ваксините, които са развенчани от експерти по обществено здраве.

Американският технологичен гигант предприема действия, тъй като първите ваксини срещу COVID-19 ще бъдат пуснати на пазара. Великобритания тази седмица стана първата държава, която даде спешно разрешение за ваксина, разработена от американския производител на лекарства Pfizer и немската BioNTech, и инокулациите могат да започнат след дни. Регулаторите в САЩ, Европейския съюз и Канада също проверяват ваксините.

Публикациите, които попадат в разрез с политиката, могат да включват фалшиви твърдения за безопасност на ваксината, ефикасност, съставки или странични ефекти.

„Например ще премахнем неверни твърдения, че ваксините COVID-19 съдържат микрочипове или нещо друго, което не е в официалния списък на съставките на ваксините“, каза компанията в публикация в блог.

Теориите за конспирация за ваксините също ще бъдат премахнати.

От март до октомври Facebook премахна 12 милиона публикации с дезинформация, свързана с коронавирус. Изтритите публикации включват една от президента Доналд Тръмп с линк към видеоклип на Fox News, в който той казва, че децата са „практически имунизирани“ срещу вируса.

През октомври компанията забрани рекламите, обезсърчаващи ваксинациите, въпреки че направи изключение за застъпнически реклами относно правителствените политики за ваксини. Компанията също така популяризира статии, разкриващи дезинформация на COVID-19 в информационен център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай