Еврофондове поемат конструктивното укрепване на сградите

Еврофондове поемат конструктивното укрепване на сградите | StandartNews.com

София. Конструктивното укрепване на сградите ще бъде сред допустимите разходи по програмата за енергийно обновяване на българските домове през новия програмен период 2014-2020 г. Това стана ясно от заместник-министърът на регионалното развитие инж. Ангел Петров. Той присъства на среща по повод изготвянето на рамкови споразумения с търговските банки, които искат да отпускат кредити по програмата, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

До момента конструктивно неукрепени сгради не можеха да бъдат санирани по програмата за енергийно обновяване на българските домове. Собствениците на жилища в тези сгради трябваше да ги укрепят със собствени средства, преди да кандидатстват наново за саниране с европейски средства.

По оперативна програма „Региони в растеж" е предвиден финансов ресурс от 174,85 млн. евро за следващия програмен период. Парите са за инвестиции в мерки за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и студентски общежития, посочват от МРРБ.

414 заявления за интерес и подкрепа за саниране с европейски средства от сдружения на собственици на сгради са подадени до днес. От тях са одобрени 390. 87 заявления са подадени за финансова помощ, от които 69 са одобрени за изпълнение. Сключени са и 52 споразумения за строителни дейности.

В процес на възлагане е изработването на инвестиционни проекти за сградите в два района. Пред завършване е процедурата за избор на строители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай