Евакуираха 170 души след пожар от мълния

Евакуираха 170 души след пожар от мълния | StandartNews.com

12 коли, 70 огнеборци и 29 доброволци се борят с 1000 дка пламъци край Благоевград

170 жители на благоевградското село Рилци бяха евакуирани днес през нощта, след като мълния удари в тъмното и подпали огромен пожар. Жителите били накарани да излязат от къщите и да се спасяват, след като огънят доближил на метри от имотите им. Сигналът за пожара бе подаден малко след 22 часа миналата вечер, съобщиха от протипожарната служба в Благоевград. В гасенето се включили 12 пожарни коли и 40 пожарникари плюс фадрома. Помагали са 14 служители на горското стопанство и 15 доброволци. Едва 8 часа по-късно, около 6 часа сутринта пожарът бе ограничен и угасен, а къщите и другите постройки бяха спасени. В гасенето участвали екипи на пожарната от Благоевград, Дупница, Разлог и Рила. Помагаха и военни от поделението в Благоевград.
Село Рилци е известно още като богаташкия квартал на Благоевград, там има построени огромни палати. Според пожарникарите вероятно огънят е тръгнал от паднала мълния в сухите треви извън селото, но силния вятър през нощта е разгорял бързо пожара. Хората изкарали нощта на площада в селото, били ужасени и паникьосани. С изгрева на слънцето те благодариха на пожарникарите, полицията и военните за спасените им домове.
Общо над 300 сигнали за пожари са получени в поделенията на противопожарните служби в страната през днешното денонощие, съобщиха днес от МВР. От тях са ликвидирани 244 огнища, а още 19 продължават да тлеят. Към момента няма непосредствена опасност за хора и населени места.
В пожара край Рилци са изгорели общо 1000 дка сухи треви, храсти и лесонепригодни площи.
Продължават действията за доизгасяване на пожара край старозагорското село Главан. Стихията се е разпространила на около 2000 декара. В потушаването на огъня участват 70 пожарникари, служители на горското стопанство и доброволци от местното население. Осигурена е и различна техника от община Гълъбово и "Мини Марица-изток".
Ограничен е и пожарът, възникнал в местността "Балабанката" на чирпанското село Спасово. Към момента 80 души доизгасяват отделни огнища. В борбата с огнената стихия участват пожарникари, служители на горското стопанство, военнослужещи и доброволци. Огънят е изпепелил близо 4000 дка смесена гора, сухи треви и храсти и лесонепригодни площи.
Продължават усилията на гасаческите групи за ликвидиране на пожара между хасковските села Бориславци и Малки воден. В действията участват над 200 души. Към момента пожарът, който е обхванал площ от около 8000 дка, е ограничен и се доизгасяват отделни огнища.
Близо 50 пожарникари и служители на горското участват в гасенето на пожара между хисарските села Паничери и Железаре и град Хисаря. Огънят е локализиран на площ от около 500 декара. Стихията е изпепелила основно сухи треви и храсти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай