Ето кое старо лекарство намалява риска от рак

Аспиринът намалява риска от някои видове рак на храносмилателната система

Ето кое старо лекарство намалява риска от рак | StandartNews.com

Италиански учени потвърдиха, че аспиринът намалява риска от някои видове рак на храносмилателната система, включително такива, които почти винаги стават нелечими и водят до смърт, като рак на черния дроб или панкреаса. Статия от изследователи, която назовава ефективен начин за предотвратяване на тумори, е публикувана в списанието Annals of Oncology.

Специалистите са анализирали 113 научни труда по онкология, включително 45 труда, изследващи 156 хиляди случая на рак на дебелото черво. Ракови заболявания на главата и шията, хранопровода, стомаха, черния дроб, жлъчния мехур, жлъчните пътища и панкреаса също били изследвани.

Оказва се, че редовната употреба на една или две таблетки аспирин е свързана със значително намаляване на риска от развитие на всички видове рак, с изключение на рак на главата или в областта на шията. Вероятността от развитие на рак на червата намалява с 27 процента, рак на хранопровода - 33 процента, рак на стомаха - 36 процента, рак на панкреаса - 22 процента.

Учените открила също, че дозата аспирин е право пропорционална на риска от рак на червата. Употребата на 100 милиграма (mg), 325 mg и 500 mg аспирин на ден е свързана с намаляване на риска от заболяване съответно с 10, 35 и 50 процента. Ефектът от високите дози на лекарството обаче трябва да се тълкува с голяма предпазливост, тъй като оценките се основават само на няколко проучвания. Освен това, когато избирате доза, трябва да вземете предвид факта, че аспиринът може да причини кървене в стомаха и други органи. Трябва да се приема само след консултация с лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай