Етичната комисия на ВСС се самосезира за интервю

Упреците на прокурор Светлозар Костов считам за напълно неоснователни, твърди Тодоров

Етичната комисия на ВСС се самосезира за интервю | StandartNews.com

София. Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се е самосезирала, по повод телевизионно интервю на прокурор Светлозар Костов. В него той е обявил, че правосъдната ни система обслужва интереси на организираната престъпност. Това обяви на извънредна пресконференция Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към Висш съдебен съвет (ВСС). Той коментира телевизионното интервю на Костов, който е административен ръководител на Специализираната прокуратура.

„Събираме се извънредно, във връзка с интервю, което Светлозар Костов даде при журналистката Люба Кулезич, в което направи много остри критики към работата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и се опита да направи внушения, които почиват на неверни факти. Каза, че съществува задкулисие, конкурсът за специализираната прокуратура е бил непрозрачен, упражняван е натиск, лобита. Каза, че определени медии са правили черен ПР; неверни твърдения. Опита се да направи внушение, че аз съм бил проводник за кандидатурата на Даниела Попова, която беше избрана за ръководител на Специализираната прокуратура. Най-неприятното беше, че каза, че правосъдната система обслужва интереси на организираната престъпност", продължи Тодоров. И увери, че интервюто е било обсъдено в етичната комисия и е решила да се самосезира, но „не с пълно единодушие".

„В комисията не е взето решение, дали има нарушение на етични правила, в рамките на изминалата седмица се опитахме да съберем данни относно фактите, които прокурор Костов изложи. Той казва, че СП от началото досега е „работила на куц крак", защото там са шест прокурора. В края на 2012 са работили 14 прокурора, 6 командировани. Упрекът към ВСС, че не обявява конкурс или късно го обявява е несъстоятелен, настоящия съвет на ВСС обяви конкурс за спецовете, изпреварвайки, дори конкурсите за окръжните прокурори. Предстои назначаване на 13 прокурора. Вторият упрек е, че са се неглижирали положителните становища за него, а са се разследвали много внимателни сигналите срещу него", каза още Тодоров.

„Упреците на прокурор Светлозар Костов считам за напълно неоснователни", каза още Тодоров и продължи с думите: „По повод това, че аз съм провалил кандидатурата на прокурор Светлозар Костов, си прерових архива и установих, в качеството си на инспектор към ВСС, че имаше шест сигнала срещу прокурор Светлозар Костов по делото „Октопод" и всички те са приключили с извод, че липсват данни за извършено нарушение".

„Даден е пълен комфорт на прокуратурата да води разследване спокойно, без никакъв натиск. Той ни упреква, че е имало неоснователни нападки към него. По време на конкурса за окръжен прокурор в Бургас, той е направил следната оценка: Предубедено, спрямо мен, неверни данни за работата ми, едностранно е оценявана, за да бъде избран правилният кандидат. Много ми напомня за този случай", съобщи председателят на Етичната комисия към ВСС.

"Има проблем в Специализираната прокуратура и ВСС ще вземе отношение, не може да остави този проблем висящ. Той прави внушение на неверни факти. Това ще бъде внимателно обсъдено на следващото заседание на комисията", допълни Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай