"Енерго-про" ще предупреждава за студ и по-високи сметки

"Енерго-про" ще предупреждава за студ и по-високи сметки | StandartNews.com

Варна. "Енерго-про" ще предупреждава ,че температурите падат и се задават по–високи сметки за ток. Имаме опит от миналата зима ,каза управителят на дружеството Стефан Абаджиев, визирайки масовото недоволство и февруарски протести тръгнали от Варна.

От „Енерго –про„ планират да предупреждават клиентите, за да няма напрежение от високите сметки. От няколко седмици отчитането на електромерите се извършва само от служители на дружеството, а не както беше досега от подизпълнител.

327 души ще вземат показателите за консумираната енергия по фирми и домакинства в цяла Североизточна България. Ще има балансово мерене на тока от закупения от НЕК до изхарчения от всеки потребител ,за да се види къде има технологични загуби или кражби, обясни шефът на енергото. Прекъсванията на тока за една година в Североизточна България били средно по едно на абонат с продължителност 56 минути при определена норма от държавния регулатор 124 минути, посочи Абаджиев.

За да изчезнат токовите удари трябва да се направи пълна рехабилитация на съоръженията, което означава да се отделят значителни инвестиции, а това нямало как да не се отрази на цената на тока. Загубите по мрежата на „Енерго про" са 14,4%. Част от тях са технологични, а други са от кражби.

„Много често, когато констатираме кражба, не можем да си възстановим щетите. А и няма осъден крадец на ток, каза управителят на „Енерго про". От компанията са изпратили предложения до ПК по енергетика за промени в Закона ,за да е по ефективна борбата срещу кражбите. Досега мерките са визирани само в общите условия и исковете падали в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай