Електронна система за кандидат-шофьорите ще заработи от юни

Електронна система за кандидат-шофьорите ще заработи от юни | StandartNews.com

София. На 1 юни ще приключи работата по един проект, която продължи няколко години - електронната система за обучението и изпитите на кандидатите придобиване на правоспособност за управление на МПС. Това заяви обяви пред журналисти изпълнителен директор на агенция „Автомобилна администрация" Димитър Ганев. Той и министъра на министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов представиха новата електронна система за практически изпити за управление на МСП.

"Чрез въвеждането на електронизацията при изпитите, възможността за допускане на грешки при проверката е сведена до абсолютен минимум и всеки един изпитан може да провери точно каква грешка е допуснал", каза от своя страна министър Данаил Папазов, цитиран от БГНЕС.

"Това е нещо, с което сме особено горди, тъй като продължаваме да въвеждаме електронизацията при всички изпити и ще се опитаме още през следващата година изпитите се провеждат на таблети", каза още транспортният министър. То изтъкна, че вече са напълно електронизирани и изпитите за компетентност на морските лица.

Вече обученията ще започва всеки четен понеделник, добави изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация". С новата електронна система ще се намалят корупционните схеми, които действаха до момента в някои части на страната. Така няма да може да се добавят нови лица за обучение след началото на курса.

Електронният график, на които ще се отбелязват датите за провеждане изпитите от своя страна, ще позволи запазването на изпитни дати през интернет, обясниха още Папазов и Ганев. "Чрез въвеждането на електронния график, инструкторите ще си спестят ходенето до регионалните дирекции на ИА "Автомобилна администрация", а служителите във ведомствата ще спестят от времето за обработка на папки с протоколи и данни", добави Ганев и изтъкна, че заплащането на таксите, което до момента ставаше по банков път, вече ще става и през интернет.

"Вече работи и електронният жребий, чрез който компютърът разбърква данните на лицата, които провеждат изпитите. Така на случаен принцип се задава кой изпиващ в кой учебен център ще изпитва", коментира Ганев.

В колите ще има камери със собствено захранване, които да записват самите изпити, но и да позволят на бъдещите водачи да си видят грешки те по-късно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай