Експерти похвалиха машиниста на влака, ударил се в камион, за професионализма

Експерти похвалиха машиниста на влака, ударил се в камион, за професионализма | StandartNews.com

"Машинистът на влака, който се удари в камион вчера, е реагирал много професионално и адекватно и хората са евакуирани веднага от горящия влак", заяви от ефира на БНР шефът на "БДЖ - Пътнически превози" Димитър Костадинов.

Той благодари от името на цялото ръководството на компанията на машиниста и транспортната бригада.

Припомняме, че заради свлечена скална маса ТИР падна вчера на релсите на прелеза при Мурсалево, докато оттам преминава влакът от Благоевград за София. При удара с камиона влакът се запали и изгоря първата секция на електрическата мотриса "Дезиро". Инцидентът се размина без жертви и пострадали. С леки травми са двамата шофьори на камиона, които са полски граждани.

Преди удара машинистът дръпнал спирачката и я задържал максимално дълго, за да намали скоростта на влака. В последния момент успял да изскочи и да влезе в първия вагон, за да предупреди пътниците да се държат, защото влакът ще се удари.
След това той им помогнал да се евакуират.

"Много професионална реакция на машиниста, който е задържал спирачката навреме, за да избегне по-тежък удар, от който щеше да има жертви", коментираха експерти.

"Истински герой е машинистът Димитър Христов, който е успял да спаси не само себе си, но и 95-те пътници във влака", коментира и областният управител на Кюстендил Виктор Янев, който беше на мястото на катастрофата.

"Свлачището, което се е активизирало вчера от водата, от непрестанните дъждове, реално е било с обем от около 80 тона. Около 40 кубика скална маса се е свлякла на трасето", разказа пред БНР председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай