Екоминистърът: Няма аварирали или изпуснати язовири

Екоминистърът: Няма аварирали или изпуснати язовири | StandartNews.com

София. Министърът по околната среда и водите Станислав Анастасов отрече да има аварирали язовири около град Мизия, както и неконтролируемото им изпускане.

„С язовирите няма какво рязко нещо да се случи, освен ако не аварират, а те не са. Не е имало и изпускане – нито контролирано, нито неконтролирано", каза Анастасов пред Нова телевизия.

Той обясни, че преливане е имало само през преливниците, но това не е аварийна ситуация. Сведенията на жители на града, че във водата е имало риби, включително големи шарани, ще бъдат проверени.

Осемте язовира по поречието на Скът са общинска собственост, добави министърът.

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски обаче е на мнение, че такава вълна не може да бъде само от дъждове и според него има преливане на язовир.

По думите на Атанасов язовирите се поддържат до едно санитарно ниво, под което не се свалят. Контролът е на собствениците на язовирите. В случая с град Мизия и 8-те язовира са общинска собственост.

„Мизия е регион с много голям риск от наводнение. Предупредили сме местните власти в петък", заяви Станислав Анастасов.

Министърът заяви, че все още остава опасността реките Искър, Вит и Осъм да прелеят, ако вали. Предупреждението е за сряда и четвъртък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай