ЕК отпусна нови пари за борба с природни бедствия

ЕК отпусна нови пари за борба с природни бедствия | StandartNews.com

Европейската комисия отпусна нов транш от еврофондовете за превенция от наводнения в пограничните райони на България и Гърция. Двете страни вече могат да използват 110 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

Строежът на речна инфраструктура и други съоръжения срещу природни бедствие е приоритет на трансграничната програма за общо 11 гръцки и български региона, обясни говорителят на Еврокомисията Якуб Адамович.

"Всеки проект, който Гърция и България заедно предложат за предотвратяване на бъдещи наводнения, със сигурност ще бъде приветстван от нас. Всяко инвестирано евро води след себе си още 7 в реалната икономика", припомни Адамович

Ако гръцкото и българското правителство предложат бързо решения инвестициите ще подобрят управлението на водните ресурси и трансграничната свързаност. Само преди 2 месеца Брюксел одобри 16, 2 милиона евро от Фонд "Солидарност" за България и Гърция, които още се справят с последиците от наводненията от началото на годината. Преди това бяха предоставяни други средства за наводненията през 2014 г., отново предизвикани поради липса на превенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай