ЕГН-то на телето вън от менютата

ЕГН-то на телето вън от менютата | StandartNews.com

Дните преди Коледа са традиционното време, когато "Стандарт" поставя допълнителен акцент върху проблема с качеството на стоките и отговорните производствени и търговски практики. И тази година вестникът стартира инициативата "Да на българското" с призив към потребителите да купуват стоки родно производство, а към производителите и търговците - да бъдат коректни към своите клиенти.

Ресторантите не са готови да изпълнят новите правила за посочване на алергените

Информацията за родното място и подробности за произхода на телето, от което е приготвено дадено ястие в ресторанта, няма да присъства в менютата на ресторантите. В тях обаче задължително трябва да се упоменава, ако някое от ястията съдържа алергени или може да причини непоносимост. Останалите данни - за произхода на месото, млякото и другите продукти в ястията, ще се предоставят на потребителитe, само ако те изрично пожелаят. Това предвижда еврорегламент, който влиза в сила от 13 декември, обясниха от Агенцията по безопасност на храните. Ресторантите ни обаче не са готови за новите правила и едва ли ще успеят да променят менютата си до изтичането на крайния срок.

"Това са дълбоко бюрократични изисквания, които от една страна ще затруднят изключително много ресторантьорите", коментира новите изисквания Иван Михалев, председател на Управителния съвет на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора. Той научи от "Стандарт", че има нови изисквания за информацията, която трябва да бъде поднасяна на клиентите в менютата на заведенията. Шефът на столичното сдружение на ресторантьорите Атанас Димитров също не беше запознат с новите правила. Според колегата му от Стара Загора едно меню в момента струва между 40 и 50 лв. Повечето ресторанти имат около 20 - 25 менюта, което прави разход от над 1000 лв. за подмяната им в сегашния им вариант.

"Ако трябва да се вписват и данни за произход на месото, алергени и други, менютата ще станат по-дълги, което ще ги оскъпи още повече - до около 100 лв. Лично аз сменям менютата два пъти годишно, което прави разход от 5000 лв. на година само заради менюта", каза Иван Михалев. И той, и Атанас Димитров заявиха, че не са имали разговори с Българската агенция по безопасност на храните, в които браншът да бъде уведомен за новите изисквания. От ведомството обаче обявиха, че от 13 декември ще има проверки за спазване на еврорегламента за етикетирането на храните, а глобите за юридически лица започват от 500 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай