Едвин Сугарев гладува в знак на протест 9-и ден

Едвин Сугарев гладува в знак на протест 9-и ден | StandartNews.com

София. Гладуващият срещу правителството вече 9-и пореден ден Едвин Сугарев е добре, пише статии и чете. В предаването „Тази сутрин" по бТВ той обясни, че първите три дни на гладната стачка са най-тежки. „Сега минаха и се чувствам много добре, много във форма. После идва един момент, в който гладът въобще не се усеща. После отслабваш все повече и повече, не можеш да се подлагаш на големи натоварвания, но това така или иначе е много дълъг период", допълни той.

Сугарев не гладува в знак на протест срещу политици за първи път. През 1991 година е един от 39-имата депутати, които правят гладна стачка срещу хората, които изготвят Конституцията. По-късно, през 1993 година Сугарев гладува повече от 20 дена. Тогава иска оставката на тогавашния президент Жельо Желев.

„Гладуваше един човек, изваден от затвора с указ на президента, който правеше суха и гладна стачка. Бяха решили просто да го пожертват и да стоварят вината за тази жертва върху моята глава и върху главата на СДС. И аз в крайна сметка като прецених всичко, реших, че рискувай моя живот, не мога да позволя да пожертвам нечий друг", обясни Сугарев.

Сугарев каза още, че хората ще продължават да протестират и да правят гладни стачки. Той смята, че Държавна сигурност не е променила методите и оперативните мероприятия през годините. „Първата, която гладуваше, вече прекрати гладната си стачка. И на мен ми се обади премиерът с молба да прекратя гладната стачка. Почна да ми обяснява как работел за България. Аз му казах, че не е вярно и напразно си хаби думите. И отказах да я прекратя", уточни той.

Сугарев е намерил и привърженици, от три дни с него в гладната стачка е приятелят му Николай Генов, който е фотограф. Едвин обяснява, че много хора му пишат всеки ден, поздравяват го за това, което прави, но уточнява, че той не е важен, а това „болната страна да бъде излекувана". „Аз ще гладувам, докато гладната стачка постигне целите си, няма да се откажа", категоричен бе Сугарев, който не ходи на протестите откакто гладува, но следи събитията от своя дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай