Джон Атанасов-син: Българите вече имат идеи за бизнес

Джон Атанасов-син: Българите вече имат идеи за бизнес | StandartNews.com

Варна. "Идвам в България от 30 години. Знам, че страната има голям потенциал в информационните технологии. Радвам се, че напоследък духът на предприемачеството започва да пробива сковаността, която преди години ми правеше впечатление тук", каза Джон Атанасов-син.

Той обикаля България с голямата си рода за 110-годишнината от рождението на своя велик баща. Най-талантливите математици и информатици в страната ни се срещнаха със знаменита фамилия в уникалния комплекс на правителството на Москва - "Камчия". "Имам 4 деца и 11 внуци. Някои от тях имат интереси в областта на физиката и математиката, други се увличат по геофизиката, трети засега са силни в бейзбола", отчете първородният син на създателя на компютъра. Самият той е с инженерно образование, дълги години се е занимавал с изследвания в сферата на аерокосмонавтиката и медицинските технологии. Създал е и е ръководил няколко компании, а последната е купил, направил я публична и популярна, а след това я продал.


Школата за най-добри математици и информатици с най-видните учени у нас край морето е на образователното министерство, а престоят на учениците и преподавателите им е за сметка на СОК "Камчия". Математиката е безинтересна и трудна, ако учителят преподава по стандартния начин, а децата са пасивни. Не е далеч денят, когато и по математика ще има кабинети, както по физика и химия, каза шефът на Съюза на математиците в България акад. Петър Кендеров. В момента се разработва нова методология на преподаване, която ще направи математиката по-лесна и по-интересна за изучаване, каза съветникът на просветния министър Кирчо Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай