Дядо Кирил остава начело на Църквата

Абсурд е да се оттегли подпис, обяви Синодът

Дядо Кирил остава начело на Църквата | StandartNews.com

София. Варненският митрополит Кирил остава наместник-председател на Българската православна църква и Софийски митрополит, реши Светият Синод на днешното си заседание. На него присъстваха осем митрополити.

Според Устава на БПЦ не съществува възможност за оттегляне или заличаване на подпис, който вече е положен. Такива са правилата и в световното право. Светия Синод определи като правен абсурд опит за оттегляне на подпис.

Според каноните, "ако някой извърши нещо, въпреки даденото вече съгласие и подпис, такъв себе си ще лиши от честта си".

Митрополитите определиха заседанието от 10 ноември 2012 г. като законно, защото на него са присъствали необходимия брой божи служители. По време на заседанието никой от митрополитите не е изказал особени мнения и е бил съгласен с избора на наместник-председател. От Светия Синод обясниха, че гласуването на временно оглавяваш БПЦ е тайно, защото така се разкрива истинската воля на гласуващите.

„Според каноните на БПЦ, ако някой извърши нещо въпреки даденото вече съгласие и положен подпис, такъв себе си ще се лиши от честта си”, се посочва в изявлението на Светия Синод. От там завиха още, че БПЦ е самоуправляваща се институция и тя няма да позволи никой да й оказва натиск, включително и членовете на Светия Синод. "Изборът на глава на Българската православна църква не подлежи на държавен съдебен контрол. Това е каноничен въпрос и въпрос на управленско решение на самоуправляващата се БПЦ", категорични са осемте митрополити. Те обясниха, че не може да се свика извъреден събор, който да промени условията за избор на патрирах преди да се свика патриаршески събор.

Оспорването на решенията на БПЦ пред органи извън църквата е недопустимо и наказаумо, се казва още в изявлението. 

Шестима бойкотираха заседанието

Под изявлението на Светия Синод стоят подписите на осемте митрополити, присъствали на заседанието на Синода. Документът не е парафиран от Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, Американски, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф, Западно и Средноевропейски митрополит Симеон, Плевенският митрополит Игнатий и Врачанският митрополит Калиник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай