Двойник на Клуни ще бори мафията

Двойник на Клуни ще бори мафията | StandartNews.com

Под ръководството на Спиридонов бяха разкрити 1000 убийства

Той е известен като Доктор Рос заради невероятната си прилика с актьора Джордж Клуни от хитовия американски сериал "Спешно отделение". Бившият зам.-директор на столичните криминалисти, а сега и шеф на антимафиотите - Ивайло Спиридонов, е наречен така от премиера Бойко Борисов по времето, когато беше главен секретар на МВР. Приликите с екранния д-р Рос не спират дотук. Точно като него, 47-годишният Спиридонов "оперира" смело и професионално, но язвите на обществото, наречени ъндърграунд. Под негово ръководство в последните десетина години бяха заловени повече от 1000 убийци. Той винаги е бил играещ треньор, лично е ръководел огледите на местопрестъпления и преследването на бандитите. Неговата философия за работата е: 

Трябва да си куче, но не и помияр!

Да разследва убийства била ученическата мечта на столичанина Спиридонов. Завършил е военнотранспортен институт, след което през 1993 г. започва като оперативен работник при криминалистите на Девето РПУ. Три години по-късно добрата му работа е забелязана и е поканен в тежкия отдел "Убийства" в СДВР. Там остава 13 г. Спиридонов поема управлението на СДВР през юни 2013 г., а през юли следващата година е повишен от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев в заместник-директор на "Криминална полиция".

Спиридонов е скромен и не обича да говори за себе си и наградите си. Споделял е, че всеки ден започва работа с мисълта: "Трябва да си лоялен първо към колегите и после към работата". И това също е гаранция, че като шеф на антимафиотите ще спечели доверието им, но и ще ги ръководи с твърда ръка.

Заради разкриване на заплетено престъпление Спиридонов стана "Полицай на годината" през 2000 г. Тогава

разнищи екзекуцията на ватманите

Лазар Колибаров и Анита Методиева. Благодарение на професионализма Спиридонов успял да мотивира осъдения за убийството на двамата - Явор Христов, да си признае, след като издържал на неколкочасови разпити и тест с детектор на лъжата. Признава, че разкриването на този случай му е донесло най-много адреналин. "Не съм спал цяла нощ от кеф, когато разкрихме ватманското убийство през 2000 г. От ревност Явор Христов бе убил първо Лазар Колибаров, който е спечелил сърцето на Анита Методиева. Така отстранява конкурента си и си мисли, че си проправя път към сърцето на Анита. След това разбира, че тя не отвръща на чувствата и убива и нея. Много е важно по време на диалога със заподозрените

да успееш да отсееш кой е "твоят" човек

Именно такова шесто чувство ни заведе при Лазар. Осъдиха го на доживотен затвор без право на замяна", заяви през януари 2013 г. Спиридонов пред "Стандарт".

Извън работата хобита на Спиридонов са моторите и риболовът, твърдят негови познати. Със съпругата си Валя, която е медицинска сестра, се запознали през студентските години.
Двамата имат син Денислав и дъщеря Саня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай