Две мечки щъкат из Северозапада

Може да са дошли от Сърбия или от Централния Балкан

Две мечки щъкат из Северозапада | StandartNews.com

Белоградчик. Две мечки щъкат из Северозападния балкан, съобщиха кметове на две от селата. Първата е засечена от камера в района на планината около село Стакевци, а втората е забелязана от горски работници край село Чупрене.
 
Мечките са пребивавали в района преди повече от половин век. Дърводобивът и оживлението в планината са ги прогонили и десетилетия никой не ги е виждал.

Възможно е мечките да са дошли от Сърбия или по билото на планината от Централния Балкан, каза пред Стандарт Нюз директорът на природо-научния музей в Белоградчик биологът Тодор Тодоров. Младите екземпляри търсят нови места за живеене и се преселват при нас. Според него, и двете не са се установили трайно в Западна Стара планина, а само за мигрирали за по месец.

В природо-научния музей на Белоградчик може да се види мечка от същия вид, но препарирана. Тя е отстреляна от Тодор Живков през 1980 година, но е дадена на музея за показ през 1988 година. Мечката е отстреляна на Витоша, но не е била местна, а разселена от Карпатите.

В музея на Белоградчик на посетителите се показват повече от 500 вида животни и растения, които се срещат в Северозапада. Освен кафявата мечка, в музея си имат препарирани и синя гарга, забулена сова, скален орел. Горски и дивечовъди очакват в района скоро да се появи и евроазиатски рис, който е обикалял из тези места, но отдавна е изчезнал. Популацията му в Сърбия се разширява и той  щял да потърси ново обитание в планината над Белоградчик, където някога са живели предците му.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай