Два пътя вместо дълъг тунел на "Струма"

Два пътя вместо дълъг тунел на "Струма" | StandartNews.com

Процедурата за въвеждане на тол системата по пътищата в България се отпуши, след като бяха отхвърлени жалбите срещу поръчката.
Правителството удължи срока на работната група за изготвяне на необходимите законови промени.

През септември тръгва строежът на "Хемус", новите отсечки ще се препроектират, заяви Лиляна Павлова

Вариантът за изграждане на дълъг тунел през Кресненското дефиле като част от магистрала "Струма" окончателно отпада. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Причината е, че подобно съоръжение би било много скъпо и в същото време неефективно. Вместо това се обсъждат 4 варианта за строителство на най-сложната отсечка от магистралата. Най-вероятен към момента е сценарият, при който движението през Дефилето ще се извършва по две различни шосета. Така старият път, по който и сега се движат водачите, ще се използва от шофьорите, които се движат в посока от Благоевград към гръцката граница. Идеята е да се построи ново трасе, по което да се преминава от Кулата към Благоевград. С отсечката ще се заобиколи дефилето и така ще се тушират опасенията на еколозите, че строителство в дефилето би нарушило екоравновесието. В същото време и движението ще е безопасно, стана ясно от думите на министъра пред БТВ. При този вариант няма да се затрудни и движението към Гърция, защото ще има минималния ограничения по съществуващото трасе по време на строежа, обясни министърът. Този нов вариант няма да оскъпи проекта, категорична бе Павлова. Идеята за съоръжение тип "етажерка" /с различни малки тунели и виадукти, които да заменят сложния дълъг тунел/ не среща солидна подкрепа от еколозите. Защото все пак става дума за сериозно строителство, обясни строителният министър.
Още септември се очаква да стартира строителството по новите отсечки на магистрала "Хемус". До края на август ще бъдат отворени офертите за близо 10-километровата отсечка от Ябланица до Боаза. Там изграждането може да стартира веднага, тъй като няма проблеми с отчужденията, обясни Павлова.
През септември трябва да стартира и процедурата за избор на изпълнител на 16,5 км от "Хемус" между пътен възел "Белокопитово" и Търговище. За останалите участъци от северната магистрала ще се извърши препроектиране, за да се избегне строителството на скъпи съоръжения през местности със сложен релеф, обясни министърът.

Вдигат глобата за нередовна винетка

Турски гастарбайтери и тираджии масово преминават с хвърчащи стикери

Преминаващите транзитно през България турски гастарбайтери и тираджии масово мамят с незалепени винетни стикери. Това установили проверките на пътната агенция по магистрала "Тракия". За пет дни в нарушение са хванати над 500 превозни средства, посочи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Шофьорите имат винетки, но те или не са изцяло залепени на стъклото, или са залепени с тиксо, за да могат да бъдат лесно местени от кола на кола, или ги държат в жабката, посочи Павлова. Проверяващите попаднали и на непродупчени стикери или такива без регистрационния номер на колата. "Очевидно това е една вътрешна система, която са си направили водачите на транзитно преминаващи превозни средства", заяви Павлова. За българските шофьори проверките са установили, че те съвестно си купуват и залепят винетките, така както го изисква законът.
За да се справи с проблема регионалното министерство подготвя законодателни промени. С тях първо ще завиши санкцията за липсата на пътна винетка и освен това ще се въведе регламент превозното средства да не може да напусне страната, докато не е платена санкцията. В противен случай глобите стават несъбираеми, обясни регионалният министър. В момента единственото, което може да направим, е да залепим стабилно стикера на стъклото, за да не може повече той да бъде препредаван, каза Павлова.
Екипите, проверяващи превозните средства, ще бъдат преместени от магистрала "Тракия" на контролно-пропускателния пункт Капитан Андреево, за да обхванат целия поток транзитно преминаващи превозни средства.
Засега регионалното министерство не посочва новия размер на глобата, която смята да предложи. "Тя трябва да е и социално поносима, ще направим анализ", каза Павлова. В момента санкцията за шофиране на лек автомобил без или с невалидна винетка е 300 лева. Превозно средство за превоз на товари с допустима максимална маса 12 т без винетен стикер се санкционира с 3 бона, а за автобуси - 1500 лв.

Тол система и по недовършената магистрала

Тол системата ще заработи за всички построени магистрални участъци, независимо дали аутобаните са изградени изцяло. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след заседание на кабинета. Така след въвеждане на тол системата ще се заплаща за преминаване и на новите участъци от магистрала "Хемус", обясни министърът. Със събраните средства пък ще се финансира изграждането на новите участъци.
200 млн. лв. се очаква да струва изграждането на тол системата. Тези вложения обаче ще са за сметка на избрания изпълнител, разясни Павлова. Той ще ги плати авансово, а след като започне събирането на приходите от преминаване, държавата ще изплаща внедрената система. Впоследствие тя сама ще се издържа, а събраните средства ще се влагат в изграждането на нови пътни отсечки, обясни министърът.
Следващата седмица ще възобновим тръжната процедура за избор на изпълнител и той трябва да бъде избран максимално бързо, посочи още Павлова.
Процедурата за въвеждане на тол системата се отпуши, след като бяха отхвърлени няколко жалби срещу поръчката. Очаква се до 1 година тя да е готова.
Правителството взе решение в сряда да се удължи до 20 декември т. г. срокът на работната група за изготвяне на необходимите законодателни промени за въвеждане на системата.

Мобилни екипи ще санкционират на място

Тол системата по пътищата, която смята да въведе България, представлява смесена система от събиране на тол такси за превозните средства над 3.5 тона на база изминати километри, а за леките автомобили - закупуване на винетки, които за разлика от сегашните те ще бъдат електронни. На практика ще се извършва сателитно базирано следене с камери чрез GPS връзка по номера на превозното средство. Това ще даде възможност ние да следим къде се движи превозното средство и по тези данни да разберем дали водачът е закупил стикер или е платил тол-таксата, разясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Мобилни екипи на Пътна полиция и АПИ ще пристигат на място, за да санкционират нарушителите, като ги спират от движение, докато не бъде платена глобата.

Камиони ще плащат на километър

Тол такси ще плащат единствено водачите на тежкотоварни автомобили. Средствата ще се събират за изминато разстояние по магистралите и всички пътища първи и втори клас, както и по част от по-малките третокласни шосета. Цената за километър ще е различна според класа път, по който се шофира, обясни Павлова. Диференциацията ще бъде и според категорията автомобил - от 3.5 т до над 12 т ще има различна цена на изминат километър
Близо 3500 третокласни пътища пък няма да бъдат обхванати от тол системата. По тях ще е забранено да се движат ТИР-ове и камиони и ще са разрешени единствено за леки коли.

80 млн. лв. повече в хазната

Въпреки увеличената от началото на т.г. цена на пътните винетки държавата отчита по-голям брой продадени стикери. Към август са продадени почти 4.5 млн. броя, докато при старата цена за същия период са били със 150 000 по-малко. Очакванията са броят им да нарасне значително през септември, когато се заформят два пъти по 4 почивни дни и се очаква ръст на пътуванията. Статистиката на АПИ показва, че голяма част от българските шофьори предпочитат годишните винетки, тъй като те са по-изгодни. От 1 януари цената на годишната винетка за леките автомобили бе вдигната от 67 на 97 лв., месечната - от 25 на 30 лв., а седмичната - от 10 на 15 лв.
В резултат на това увеличение приходите от тези такси до момента са 280 млн. лв. при 200 млн. лв. за цялата 2015 г. "Очакваме до края на годината да достигнем 300 млн. лв., които ще инвестираме целево в пътища в Северозападна и Северна България, за което ни беше даден мандат от правителството", припомни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
АПИ отчита и ръст на издадените социални винетки - тези, които се предоставят за инвалиди. Броят им вече е достигнал 210 000 на стойност 20 млн. лв.

Изграждат трасето от есента

През септември започва строителството на автомагистрала "Струма" между Кресна и Сандански. Отсечката е с дължина от 24 км, а за изпълнител е избран Консорциум "Струма". Цената на отсечката е близо 281 млн. лв. с ДДС. Догодина, през новия строителен сезон, ще започне да се строи и отсечката от Благоевград до Крупник с дължина от 13 км. Договорът за строителството бе подписан в края на 2015 г. с обединение "АМ СТРУМА 3.1" за сумата от 186 млн. лв. Паралелно с това ще се изгражда тунел "Железница" с прогнозна стойност от 250 млн. лв. В търга за строителство участват 17 кандидата.

Строят кръгово при Кочериново

При Кочериново ще бъде проектирано и изградено кръгово кръстовище, с което щ се реши проблема с пътния възел на автомагистрала "Струма", съобщи Павлова. Инцидентите там не са заради опасно съоръжение, а заради висока скорост и неспазена дистанция, обясни министърът. Тя се съгласи, че левият завой е опасен, но все пак не може да се подхожда непредпазливо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай